Spring naar bijdragen

Dakar 2008


87wrangler
 Share

Recommended Posts

vr 04 jan 2008, 10:52 | telegraaf.nl

Dakar-rally mogelijk afgelast

PARIJS - De Dakar-rally wordt mogelijk afgelast vanwege veiligheidsproblemen in Mauretanië. Dat heeft een van de deelnemers vrijdag aan het Engelse persbureau Reuters verteld. De woestijnrally start normaal gesproken zaterdag in Lissabon. De organisatie heeft voor 12.00 uur een persconferentie belegd.

De Franse autoriteiten hebben de organisatie gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen in Mauretanië. Daar werden vorige maand vier Franse toeristen gedood. De rallykaravaan verblijft van 11 tot 19 januari in Mauretanië.

"Ons is verteld dat de organisatie vanmiddag met een officiële mededeling komt”, zei de deelnemer die anoniem wil blijven. Ook de Portugese televisiezender SIC berichtte dat de race wellicht afgelast zou worden. De organisatoren, de Franse Amaury Sport Organisation, waren niet bereikbaar voor commentaar.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Errug jammer! Ik wou na jaren niet gekeken te hebben er weer eens voor gaan zitten.

Jammer ook van die tree-huggers op de telegraaf. Als ze d'r huiswerk beter gedaan hadden, wisten ze wat voor goeds de organisatie inmiddels in deze landen heeft gedaan. Maar ja, oogkleppen hè........

Link naar opmerking
Deel via andere websites

De verklaring van de organisatie:

A.S.O. cancels the 2008 edition of the Dakar rally

After different exchanges with the French government - in particular the Ministry for Foreign Affairs - , and based on their firm recommendations, the organisers of the Dakar have taken the decision to cancel the 2008 edition of the rally, scheduled from the 5th to the 20th of January between Lisbon and Senegal’s capital.

Based on the current international political tension and the murder of four French tourists last 24th of December linked to a branch of Al-Qaeda in Islamic Maghreb, but also and mainly the direct threats launched directly against the race by terrorist organisations, no other decision but the cancellation of the sporting event could be taken by A.S.O.

A.S.O.’s first responsibility is to guarantee the safety of all: that of the populations in the countries visited, of the amateur and professional competitors, of the technical assistance personnel, of the journalists, partners and rally collaborators. A.S.O. therefore reaffirms that the choice of security is not, has never been and will never be a subject of compromise at the heart of the Dakar rally.

A.S.O. condemns the terrorist menace that annihilates a year of hard work, engagement and passion for all the participants and the different actors of the world’s biggest off-road rally. Aware of the huge frustration, especially in Portugal, Morocco, Mauritania and Senegal, and beyond the general disappointment and the huge economical consequences in terms of direct and indirect repercussions for the countries visited, A.S.O. will continue to defend the major values of great sporting events and will carry on its engagement for a durable development through the Actions Dakar, started 5 years ago in sub-Saharan Africa with SOS Sahel International.

The Dakar is a symbol and nothing can destroy symbols. The cancellation of the 2008 edition does not endanger the future of the Dakar. To offer, for 2009 a new adventure to all the off-road rally passionate is a challenge that A.S.O. will take on in the months to come, faithful to its engagement and its passion for sports.

Vreselijk... moeten zwichten voor terreurdreiging...:(

Kudwereld!:(

Link naar opmerking
Deel via andere websites

En de gevolgen blijven niet uit:

Jan de Rooy stopt met Dakar Rally

Jan de Rooy stopt met het rijden van de Dakar Rally. Dat heeft de 64-jarige ondernemer tegen Omroep Brabant laten weten nadat bekend werd dat de editie van dit jaar is afgelast door de onveilige situatie in Mauritanië.

Zuid-Amerika

In een reactie op het besluit van de A.S.O. liet 64-jarige De Rooy weten dat hij weigert om nog verder op deze manier door Afrika te rijden. Hij overweegt alleen nog deel te nemen als de rally buiten Afrika wordt verreden, bijvoorbeeld in Zuid-Amerika.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

In dit geval is dat geen probleem, nee.. De bedreigingen komen uit een bepaalde hoek, da's geen geheim.

Overigens is het feit dat er is toegegeven aan een terroristische organisatie natuurlijk op zich al zorgelijk... want hoe nu verder?

Natuurlijk is er ook een andere kant... je wilt als organisatie ook niet op je geweten hebben dat er doden vallen, terwijl je wist wat er speelde..:(

Maar het is wel erg laat voor een afgelasting... De route tot de mauretaanse grens rijden en terug was wellicht de meest voor de hand liggende oplossing geweest. Mogelijk is dat natuurlijk wel overwogen maar om andere redenen niet gelukt...

Het blijft lastig, maar ik vrees hiermee wel voor de toekomst van grote sportevenementen...:(

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat is nu ook wat, heb ik net mijn remmen, mijn achteras en de rest voor elkaar, gaat 't niet door...........

Nee, alle gekheid op een stokje. Dit is heel erg.

diverse mensen zijn God weet hoelang bezig geweest om zich hierop voor te bereiden, hebben er kosten noch moeite ingestoken en kunnen nu onverrichter zake weer naar huis.

Leef met hen mee en wens betrokkenen sterkte toe en hoop dat zij volgend jaar deze Huzaren stunt alsnog kunnen vervullen.

Ferdi

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dit is echt kloten......

De Dakar Rally is gezwicht voor terreur. Na uitvoerig overleg met de Franse overheid besloten de organisatoren voor het eerst in de geschiedenis de woestijnrally te schrappen.

Vanwege de dreigingen door terroristische groeperingen kon de veiligheid van de deelnemers en alle andere betrokkenen niet voldoende worden gewaarborgd. De 30ste aflevering van de wedstrijd voor motoren, auto's en vrachtwagens zou vandaag in Lissabon beginnen en zou via Portugal, Marokko en Mauritanië op 20 januari in Senegal finishen.

Op kerstavond werden vier Franse toeristen tijdens een picknick in Mauretanië vermoord. De daders behoorden tot een aan Al-Kaida-gelieerde organisatie. Na die brute moord had Frankrijk al een negatief reisadvies uitgegeven voor Mauritanië. Drie dagen later werden in het noorden van het land drie soldaten doodgeschoten

De moorden zijn nog niet opgelost. Een in Mali aangehouden verdachte is een Algerijn die behoorde tot de terroristische GSPC (Salafistische Groep voor Prediking en Strijd). Deze club extremisten noemt zich tegenwoordig ’de Tak van Al-Kaida in de Islamitische Maghreb’. Deze poogt ook buiten Algerije in Noord-Afrika aanslagen te plegen.

De Dakar Rally zou van 11 tot en met 19 januari door Mauretanië gaan. Nadat de dreigingen afgelopen donderdag concrete vormen aannamen, werd de organisatie gedwongen de rally af te gelasten.

„Gezien de politieke spanningen, de dood van de vier Fransen en de terroristische dreigingen hadden we geen andere keuze. Veiligheid is voor de organisatie nooit een onderwerp voor een compromis geweest. We veroordelen de terroristendreiging die een jaar van hard werken van alle deelnemers heeft vernietigd”, lichtte de Amaury Sport Organisation (ASO) het besluit toe.

Mauritanië noemde de afgelasting onzin. „Geen enkel nieuw element rechtvaardigt de zorgen die door de organistoren naar voren worden gebracht. Wij hebben alle veiligheidsmaatregelen getroffen om de rally zonder incidenten door Mauritanië te laten gaan”, zei de Mauritaanse minister van Buitenlandse Zaken Babah Sidi Abdallah.

Jaap van der Kooy (56) baalde van het slechte nieuws. „Ik heb er geen woorden voor”, vertelt de coureur vanuit Lissabon. „Zes maanden lang heb ik getraind. Alles stond in het teken van de Dakar Rally. Ik leefde zo naar de start toe, dat ik niet eens weet welke dag het vandaag is.”

Ondanks de terreurdreiging in Mauretanië, betreurt de Leidenaar het onverbiddelijke besluit. „Had de organisatie de rally niet in een verkorte vorm doorgang kunnen late vinden? Nu kampen veel deelnemers met een gigantische financiële strop. Ik wist van mogelijk gevaar, maar daar was in het verleden ook wel eens sprake van.”

Van der Kooy spreekt uit ervaring. De enige keer dat hij de race uitreed, lag de finish niet in Dakar maar in Cairo. „Vanwege terreurdreiging”, vult hij aan. „Kun je nagaan. Dat maakt het extra wrang. De afgelasting ligt niet direct aan de onveilige situatie maar aan de verzekeringsmaatschappijen. Het risico, zo begreep ik tijdens de persconferentie, viel niet meer af te dekken.”

Ja een heel verhaal, ook Rob had al een stukje geplaatst en andere.

Maar dit is echt heel jammer.

Een mooi sport op de tv.....

en dan moet je niet denken aan alle voorbereiding....enz enz....

Ik heb er maar 1 woord voor.....KLOTEN

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Tja ... onderstaande maakt de afgelasting weer een stuk helderder:

Vrijdag, 04 Januari 2008-20.05 : Meer nieuws sijpelt stilaan binnen .......

Zopas hebben we kunnen vernemen dat de terreurdreiging echt wel serieus diende te worden genomen.

Volgens goede bronnen zijn er bewijzen uitgelekt waarop via satellietbeelden duidelijk zichtbaar is dat terroristische groeperingen bezig zijn zichzelf met hun wapens in te graven langsheen het traject van enkele Dakar etappes. Dit is bevestigd en zou de grond van de redenen zijn waarop de ASO directie heeft beslist om het grootste sport evenement op Afrikaans bodem te annuleren. Natuurlijk rees de vraag vanmiddag in Lissabon reeds waarom ASO zo makkelijk overstag ging voor deze onduidelijke dreiging maar nu stilaan deze geruchten de bovenhand nemen kan de ASO directie niet worden verweten de veiligheid van de deelnemers en volgers ten allen tijde boven de organisatie te stellen, maar ook de naar schatting duizenden illegale volgers die meetrekken met de Dakar karavaan en totaal onbeschermd en dikwijls slecht voorbereid hun eigen avontuur willen beleven. Zelfs indien zich iets zou voordoen bij deze onbesuisde avonturiers zou ASO onrechtstreeks toch verantwoordelijk worden gehouden en ook de negatieve weerklank ervan ondervinden.

Bron: http://www.fransverhoeven.com/

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Een kennis van mij zou meerijden met een quad, zag er veel belovend uit.

Ik heb hem zelf nog niet gesproken, maar ik begreep dat ze in ieder geval het inschrijfgeld terug krijgen. Maar ja daar maak je lang niet alles mee goed natuurlijk! Wat denk jullie van de sponsers etc. die zullen zich in de toekomst nog wel een keer bedenken voordat ze er geld in pompen. Dit is zeer triest allemaal :whistle:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

09-01-2008 - Message from Etienne Lavigne

Groggy but still standing, I confirm today that the adventure is not over. We believed in the 2008 Dakar. We wanted a demanding, tough and intense thirtieth edition. You had chosen to register for it, to spend time, energy and money. Our common challenge was wrecked at the precise moment when it was shaping up. The shock was brutal for all of us and the consequences heavy for most.

After measuring the disappointment of everyone, a certainty remains: the decision to cancel the 2008 Euromilhoes Dakar was the only reasonable alternative based on the information that we had. The terrorist threats that weighed on the security of the rally failed to leave the slightest choice for responsible organisers. There was no hesitation and there is now no regret.

Shaken by what happened, we were mainly touched by the dignity that the competitors showed in Lisbon. This mature attitude looks like the image that we have of you. We interpret it as a sign of confidence that we will in no way betray.

It is now our turn to deliver a message of hope because we have taken the habit of looking to the future. That is where our energy will be useful. For the teams of the rally, enthusiasm and readiness to fight have already beaten the greyness. We now want to plan a meeting with you in the weeks to come. The next rally that we will offer you in 2009 will be your challenge. It is already ours.

Etienne Lavigne

Director of the Dakar Rallye

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...