Spring naar bijdragen

Handrem Zj


Recommended Posts

Vandaag voor de 2e keer de boel open gehaald, hij blijft maar onvoldoende remkracht hebben en komt daardoor niet door de APK. Die verwachten dat zo'n handremmetje achter 2000 kilo staal en een 5,9L die in zijn Drive staat op alle 4 de draaiende wielen keihard kan stoppen.

Remkracht links kan ermee door, maar rechts is hij echt veel te zwak. Hij moet een remkracht van minimaal 2400 totaal hebben, links kwam hij op zn best tot de 1500 en rechts blijft hij maar steken op de 400/500.

Bij de afstelling onderin zit hij op zijn strakst, waar beide remkabels bij elkaar komen. In de naven zelf ook zo strak mogelijk, dat de wielen nog net vrij kunnen ronddraaien.

 

Dus vandaag de boel open gehaald, en de remblokken licht opgeschuurd, zo ook de binnenkanten van de schijven die toch een lijntje roest hadden. Uiteindelijk ontdekt dat het schoentje achter wel mee beweegt, maar voor gewoon niet mee gaat (rechts). Goed, scharnier eruit, schuren, vetten en terug. Met de hand is er wel beweging in te krijgen, en de boel zit zeker niet vast, maar op het moment dat ik gewoon aan de handrem trek gebeurt er met het voorste schoentje niks.

In zijn achteruit kan de handrem hem wel makkelijk tegen houden, tot 2300 toeren in zijn R houdt ie hem netjes op zijn plek.

Kabels hangen gewoon strak, en volgens de vorige eigenaar zijn alle voeringen vorig jaar vervangen.

Iemand een soortgelijke situatie meegemaakt, of advies wat ik het beste kan doen? Wat is wijsheid, nieuwe scharnieren?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

bij het keuren van  de remmen van een jeep heb ik van horen zeggen dat de ene rol vooruit en de andere achteruit moet draaien, laat hem eens keuren bij deze jongens, zijn jeepspecialisten http://www.jeepcherokeeparts.nl/

Hij moet voldoende remkracht hebben op de rembank, en dat heeft hij gewoon niet. Logisch ook, want rechts gaat er maar 1 remschoentje mee.

Ik begin een beetje wanhopig te worden, vandaag is het de 3e keer dat ik de boel open haal. Ik heb vandaag alles vervangen, een ander scharniertje erin gezet (ook deze draait erg soepel!) en nieuwe remschoentjes geplaatst, en weer hetzelfde verhaal. Achterste schoentje gaat mee, voorste schoentje doet niks.

 

Het rubbertje waar het scharniertje uit de naaf komt is wel ietsjes beschadigd, maar deze houdt alleen vuil en vocht buiten en dit lijkt mij geen oorzaak voor het niet meebewegen van de voorste schoen. Ik heb de ankerplaat los gekregen, ABS sensor eruit, maar dat stomme rubbertje zit tussen de bracket van de remblokken en ankerplaat, en die 2 zitten met popnagels vast en krijg ik dus niet los van elkaar.

 

Ik zou hem wel weg willen brengen, maar als je dan met een van de bekendste Jeep specialisten van het land belt, en hij zegt letterlijk 'waarschijnlijk heb jij er meer verstand van dan ik, want ik heb hem zelf nog nooit zo ver uit elkaar gehaald', sja, dan weet je ook niet waar je hem naar toe moet brengen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik heb exact hetzelfde probleem gehad met de apk van een ZJ 95, handrem is een zwak dingetje en bij mij trok de auto er gewoon doorheen in de drive stationair.

Probleem is dat bij een automaat de handrem niet gebruikt word en de boel vast gaat zitten.

Remschoentjes vervangen, afgesteld geen resultaat.

Uiteindelijk bleek dat de nokken vastzaten in de grondplaat, wel ietsje draaien maar niet genoeg.

Met een vuist en een hoop kruipolie lopend gemaakt en goedgekeurd( met steekproef )

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 months later...

Masis,

Is je handrem nu in orde? Ik heb namelijk hetzelfde probleem. Heb er vorige week nieuwe remschoenen in gedaan, maar remde nog

niet genoeg voor de APK (dus weer afgekeurd). Vandaag heb ik er zelf nieuwe schijven op gezet, maar nog steeds rijdt ie met

stationair toerental gewoon weg, terwijl de handrem strak aan getrokken is.

En dan heb ik nog een afkeurpunt, waar ik nog niet uit ben. De lambda waarde is te hoog.

De krukaskeerring heeft nu dus geen prioriteit.

Vr.gr.,

Jurmic

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Handrem is nu in orde. Siert (Real Strangler) heeft hem vorig jaar voor mij in orde gemaakt, ik kwam er na zoveel pogingen zelf niet meer uit. De afstelling onder de auto (die in het midden) stond op zn strakst, daar lag het probleem bij mij aan. Deze moest eerst een stuk lossen, dan de afstelling van de handremmen in de naven zelf. Daar lag het bij mij aan. Ook had hij geloof ik de remschijven flink aangepakt en moest zelfs de slijptol erbij gehaald worden als ik het me goed herinner. Allemaal doordat de handrem gewoon nooit gebruikt wordt.

 

Zie je aan beide kanten uit elkaar trekken als je de handrem omhoog trekt, zonder remschijf erop?

Eens in de zoveel tijd trek ik de handrem rijdend (stationair kruipend) omhoog, zodat de boel niet vastroest.

 

Waar laat je hem keuren en wat voor gassysteem heb je ivm de CO waarde? Krukaskeering (beetje zweetend lekken) doen ze vaak niet moeilijk over, hooguit een opmerking.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dank je voor je reactie.

Ik zal niet met een slijptol aan slag hoeven, want ik heb er al nieuwe remschoenen en schijven op gezet.

Het moet dus in het mechaniek liggen. Misschien moet ik inderdaad de afstelling in het midden weer speling geven en dan eerst bij de wielen afstellen. Er staat een beschrijving in de Haynes manual, die ik

niet helemaal snap.

Wat de lambda waarde betreft, is nu het vermoeden dat ik er andere bougies in moet doen. Ik heb vorig

jaar november de gasinstallatie (Prins) laten inbouwen en toen de bougies niet vervangen. Ik heb nu

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...