Spring naar bijdragen

Automaatbak ZJ 5.2 vervangen --> praktisch


Recommended Posts

Hallo,

na wat wikken en wegen en een goede bak zoeken ga ik binnenkort aan de slag om mijn automaat te vervangen. Ik heb een Haynes manual die ik eens goed gelezen heb, maar toch wil ik hier nog eens vragen of er onder jullie mensen zijn die dit eerder al eens deden.

Indien ja, zijn er zaken waar ik extra op moet letten?

Wat ik al weet

-alle bouten, moeren (vooral uitlaat), inspuiten met kruipolie op voorhand

-cps (krukassensor) uitbouwen om schade daaraan te voorkomen

-verdeelbak eerst demonteren apart van de automaat zelf

Wat ik wil weten

-aan welke kant los je best de aandrijfassen die uit de verdeelbak komen?

-hoe zorg je ervoor dat de motor niet teveel kantelt als de bak er niet meer aanhangt?

-andere tips?

Groeten

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Aandrijf assen losmaken aan bakzijde, daarna ergens opzij weghangen.

Versnellingsbak ondersteunen, dwarsbalk en tussenbak demonteren.

Motorblok ondersteunen, versnellingsbak demonteren.

Tip: maak van diverse dingen zoals bedienings kabels/stangetjes foto's, da's altijd makkelijk met monteren.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Let wel op dat je een bak hebt van het juiste bouwjaar. De Grand Cherokee ZJ heeft in de jaren meerdere type automaatbakken gehad.

ZJ - Transmissions

AW4

The AW4 was used in 1993 through 1993.5 Jeep Grand Cherokee with 4.0L engines. The AW4 is a 4 gear transmission produced by Aisin Warner

AX15

The AX-15 is a medium duty 5 speed manual transmission. It was used in the first year of the Grand Cherokee (ZJ), the AX-15 was rare option only with the 4.0L engine.

42RE

The 42RE four speed automatic transmission was used in 1993.3 to 1998 Jeep Grand Cherokees with 4.0L engines. The 42RE is the medium strength transmission in the 40/42/44 series. It is eletrical controlled and is essential a A998 with 4 gears(overdrive)

44RE

The 44RE four speed automatic transmission was used in 1996 to 1998 Jeep Grand Cherokee's with 5.2L engines. The 44RE is the strongest version of the 40/42/44 series and is eletrical controlled. it is essential a A999 with 4 gears(overdrive)

46RH

The 46RH four speed automatic transmission was used in 1993 to 1995 Jeep Grand Cherokees with 5.2L engines. The 46RH is essential a A727 with 4 gears(overdrive)

46RE

The 46RE four speed automatic transmission was used in 1998 Jeep Grand Cherokees with 5.9L engines. The 46RE is a eletrical version of the 46RE and is essential a A727 with 4 gears (Overdrive)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dankje, hier heb ik wat aan.

Het is zo dat de bak vorig jaar een paar weken zonder throttle-valve-cable aangesloten reed (wist toen nog niet dat dat bestond en dat dat het probleem was waarom hij toen niet meer in lock-up ging).

Na dit probleem opgelost te hebben heb ik de olie ververst en stukjes frictiemateriaal onderin het carter teruggevonden. Was al geen goed teken, maar kom, hij ging nog redelijk goed in zijn 4e. Tot een paar maand terug er van de ene dag op de andere totaal geen 4e meer genomen werd. Hij bleef dus echt hangen in de 3e. Zelf wat gelezen en gezocht, hem na enige tijd bij een automaatspecialist gebracht die de solenoids verving van de 4e versnelling wat geen oplossing bracht. Daarna is er met een klein cameratje in de bak gegaan om te kijken wat er scheelde.

Het werd omschreven als "als we dit opendoen dan krijgen we deze nooit terug in elkaar, het is raar dat hij in feite nog zo goed schakelt in de lage versnellingen" Blijkbaar iets losgekomen en meegedraaid en zo andere zaken beschadigd.

Prijs laten maken voor revisie van een andere bak (de mijne was te slecht), dit zou me met in- en uitbouw erbij 2300€ kosten, veel te veel naar mijn gedacht (zeker omdat ik zelf monteur ben)

Nog even mee doorgereden, maar er begonnen rare geluiden uit de bak te komen, 1 keer met heel veel moeite nog thuis kunnen komen (bijna geen aandrijving meer en meer uit versnelling springen dan vooruit gaan)

Aan de kant gezet en op zoek naar een goede bak. Nog even geprobeerd deze week en hij neemt enkel zijn eerste 2 versnellingen nog dus tot aan de garage geraak ik nog net (wat ie gaat doen als hij warm heeft is niet te voorspellen)

Nu heb ik een bak met koppelomvormer gevonden voor 300€, komt van een auto die gesloopt is na een ongeluk, zou maar 90.000 km op de teller gehad hebben. En niet eens ver hier vandaan.

Hier steek ik dan de nieuwe solenoids en nieuwe speedsensor in die ze in mijn huidige bak gedraaid hebben en zo heb ik als alles goed zit een hele goede bak met nieuwe elektrische componenten.

Via de dealer wist ik heel zeker dat mijn bak een 46RH is (laten opzoeken via chassisnummer). Tis een ZJ 5.2 bwjr. 1993 en de donorbak komt uit een ZJ 5.2 bwjr. 1994.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@ Ab,

ik zag in de Haynes manual staan dat de aandrijfassen kunnen losgeschroefd worden aan de kant van het differentieel (zowel voor als achter) en daarna uit de bak geschoven worden, kan dit ook ?

Dat geldt alleen voor de achterste.

De voorste hoef je alleen maar aan de tussenbak los te maken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 4 weeks later...

Vandaag klus geklaard in een uur of 8, was redelijk te doen en waar ik zo voor vreesde - de uitlaat demonteren - omdat je echt niet aan die ellendige moeren bovenaan kan waarmee de de pijp aan het uitlaatspruitstuk is bevestigd, heb ik kunnen omzeilen.

Na wat kijken zag ik dat de bak kon passeren naast de uitlaat, dus geen problemen gehad daarmee en voor de rest geen boutjes die te vast zaten.

Rijden maar weer dus.

Zou het nodig zijn om de selectiekabel terug af te stellen?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...