Spring naar bijdragen

Eindelijk een LED-topic voor de ZJ? ;-)


Recommended Posts

Ik zou zeggen probeer het eens bij de eerstvolgende keuring:lol:

Ik zeg jou alleen wat ons als apk keuringsstation is opgedragen en waar wij op moeten gaan letten. En er is ons verteld dat de wagen voorzien moet zijn van een goed werkende sproeiinstallatie en that is it.

En nu kan je natuurlijk gaan discuseren met een apk keurmeester over wat wel of niet een sproeinstallatie is in jouw ogen maar dat is bijna zinloos. Er rijden genoeg wagens met vanaf de fabriek ingebouwde xenon rond met de daarbij behorende sproeiinstallatie. In de WVW hoeven ze niet te omschrijven wat hun vinden dat een sproeiinstalltie is en waaraan deze moet voldoen. Kijk om je heen en dan zie je wat een sproeiinstalltie is en waaraan ook jouw sproeiinstalltie moet voldoen. Meer hoeven zij of wij niet te zeggen. En als de keurmeester vindt dat de sproeiinstalltie in zijn ogen voldoet dan zal hij daar niet moeilijk over doen maar ook keurmeesters gaan de WVW regels beter en strenger hanteren omdat er voor hun veel meer op het spel staat als voorheen. Voorheen kon je je nog wel eens een foutje als keurmeester permiteren maar dat is tegenwoordig al veel lastiger daar de steekproeven vaker voorkomen en de boetes hoger liggen. Tevens bestaat de mogelijkheid om een keuringsstation na 2 overtredingen zijn licentie af te nemen. Dus veel keurmeesters krabben nu een keer vaker achter de oren om te bepalen of de wagen in hun ogen wel of niet voldoet aan de APK regels.

Ik ken verhalen van keuringsstations die wagens afkeurden omdat de wielbasis niet klopte , ze breder waren als oorspronkelijk aangegeven , ze verhoogd waren , omdat de lichten niet voorzien waren van het e-keurmerk , ze banden hadden die niet voorzien waren van het e-keurmerk.

Dus probeer het gewoon en wie weet are you lucky or not.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Zo, gisterenmiddag even weinig te doen, dus maar eventjes de LEDs gemonteerd voor de kentekenverlichting. Persoonlijk vind ik de witte kleur wel verfrissend ten opzichte van het gelige van een gloeilamp.

In de kentekenverlichting van de ZJ zit normaal gesproken een W5W-lampje; daarvoor in de plaats heb ik een vLED HID White 5 LED 194-fitting gebruikt (eerste plaatje).

kenteken01.jpg

kenteken02.jpg

kenteken03.jpg

kenteken04.jpg

kenteken05.jpg

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Nou snap ik alleen het nut van LED's nog niet helemaal. De befaamde betrouwbaarheid is een fabel, zeker in combinatie met de bijbehorende electronica en echt heel zuinig is een LED ook niet, zeker niet in een standaardlamphouder. Hetzelfde geld voor in huis: een spaarlamp of een TL is zuiniger.

Zijn we hier een beetje een hype aan het volgen zonder dat we enig iedee hebben waarom? Ik dacht eigenlijk dat de gemiddelde Jeeper dat minder gevoelig voor was anders reed ie wel in een Kadetje rond toch?;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat een LED minder stroom verbruikt, minder warm wordt en langer meegaat interesseert me eigenlijk geen r**t. Waar het mij persoonlijk om gaat is de kleur van de LEDs. In 6000K geven ze een veel mooier wit licht ten opzichte van een gloei- of halogeenlamp.

Of het een hype aan het worden is? Kijk eens om je heen, steeds meer auto's worden af-fabriek uitgerust met LED-lichten. En niet meer alleen in achterlichten of remlichten, maar ook in dagrijverlichting en sinds kort zelfs als hoofdverlichting (Audi).

Je opmerking over een Kadett snap ik niet helemaal? Leg eens uit?

Vindt je het zelf niks? Sla dit topic dan in het vervolg gerust over ;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Dat een LED minder stroom verbruikt, minder warm wordt en langer meegaat interesseert me eigenlijk geen r**t. Waar het mij persoonlijk om gaat is de kleur van de LEDs. In 6000K geven ze een veel mooier wit licht ten opzichte van een gloei- of halogeenlamp....

Kijk, dat is een reden die ik kan snappen. Ik was benieuwd naar het waarom.

De standaard geplaatste LEDs zijn niet te vergelijken met aftermarket LED's.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hoi Mike,

Dit topic had ik ergens anders al beantwoord maar voor jou doe ik dat graag nog een keer.

Gisteravond bijles gehad van de RDW en TLN mbt het veranderen van de APK regels per 1 mei 2009.

1 van die nieuwe punten is de verlichting.

Per 1 mei 2009 gelden de volgende regels voor xenon:

Voorzien van goedwerkende koplampsproei-installatie

Moet blijven branden bij overschakelen naar grootlicht

Eerst werd er nog gesproken dat deze regel zou gelden voor voertuigen die na 1-1-2006 op de weg zouden komen maar die datum is dus nu geschrapt. Deze regel geldt voor alle voertuigen. Heb je dus een xenon installtie die niet beschikt over de 2 bovengenoemde punten dan is het een APK afkeur.

Je komt nog regelmatig advertenties tegen die daarin vermelden dat ze Xenon verkopen die RDW gekeurd is. Per 1 mei 2009 zijn deze Xenon installatie alleen nog RDW goedgekeurd als ze dus voldoen aan de 2 bovengenoemde punten. En dat doen veel aftermarket xenoninstallaties niet omdat ze geen koplampsproei-installatie bezitten

ik heb even op de site gekeken over de wijzigingen apk maar daar staat toch echt.....

5.2/3.51 lid b Verlichting Xenon

Voertuigen i.g.g. na 31-12-2006 met Xenon moeten zijn voorzien van:

• koplampsproeiers. en moeten ook werken

• De (Xenon) dimlichten moeten blijven branden als het grootlicht brandt.

• Niveauregeling (van xenon), geen CP tijdens APK.

of lees ik nu verkeert of te weinig.

dit is een update van 25-4-2009 versie 8

Gr,

Richard

bewerkt door Rdh01
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Kan me hier echt pissed over maken, eerst zulke regels en nu weer dit!!, heb een dure xenonset in laten bouwen om geen gezeik te krijgen, en nou moet ik dus koplampsproeiers erop zetten??? gewoon schoon houden die koplampen.... F*cK *FF met die RDW-regels. zie ook me andere reactie elders:frusty:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Vanochtend hebben wij een schrijven ontvangen van de RDW. Daarin stond dat er verkeerde info was gegeven mbt de Xenon verlichting. Tevens gaan zij hun site aanpassen en daar ook de jaartallen op vermelden.

Auto's vanaf 2006 moeten dus een koplampsproeier installatie hebben. Wagens van voor dat jaartal met een Xenon verlichting hoeven daar niet aan te voldoen.

Tevens wordt dit binnenkort ook duidelijk vermeld op de RDW site.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Beetje late reactie, maar net terug van lang weekendje Mammut met de ChaosBoyz :blush:

Kijk Michel, dat is in elk geval wel goed nieuws. Het jammere is dat (voor mij) nog onduidelijk is hoe de nieuwe wet gehanteerd gaat worden. Ik heb gesproken met een van mijn ChaosBoyz-teamleden die politieagent is, en die wist te vertellen dat er idd wat is gewijzigd maar op dat moment nog niet volledig duidelijk wanneer en hoe wordt verbaliseerd.

Ik ben dus erg benieuwd. Tot die tijd maar gewoon doorrijden met de Xenon...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 months later...

bij mij is mijn zj uit 97 net goedgekeurd met xenon erin

dus blijkbaar geen probleem als er maar niet verblindend licht is

en ik heb ook overal bijna alle branders vervangen voor led lampen

en ook dat is geen probleem

dus of ik heb een keurmeester gehad die nergens iets om gaf of het is gewoon goed

en ja led lampen is echt mooi : KLIK

:P

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ok Chevymannetje(blijkbaar je eigen site:P;)), vertel mij dan maar welke ledjes ik nodig heb voor me knpperlichten onder de koplamp(nog origineel oranje bij mij de reflector), de zijknpperlichten en naast het stadslicht(die is overigens al led, en de koplamp xenon), de achterlichten schijnt niet te kunnen ivm relaisaansluiting.oh ja en als laatste de nummerbord verlichting.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...