Spring naar bijdragen

airco xj 2001 60th anniversary


RuudM
 Share

Recommended Posts

Van mijn XJ 2001 60 th anniversary heb ik drie jaar geleden de verdamper laten vervangen. Vorige week stopte de airco ermee en bleek de aansluiting op het filter/droger te lekken. Was allemaal groen drap uitgelopen. Door de garage nieuwe ringen ingezet en afgevuld. Nu een week later weer geen airco. Ik heb even snel gekeken maar met het blote oog zie ik geen lekkages bij het filter of bij de condensor. Voor zover je alles al kan zien.

Heeft iemand nog tips waar ik aan kan denken of zelf naar kan kijken? Uiteraard gaan we deze week weer naar de garage.

Vandaag deed de airco het weer. IJsvorming op de droger/filter. Maar na enkele kilometers op de snelweg geen airco meer. Airco uitgezet en na een kwartiertje hoorde je de compressor weer inslaan wanneer de airco werd ingeschakeld. En weer koeling.

Waar dien ik aan te denken?

vr gr

Ruud

bewerkt door Ruud Molenaar
Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik heb het gevonden. Jij schreef dat er ijsvorming op de droger optrad. Ik vermelde dit alleen omdat dit volgens mij aangaf dat de airco opzich wel goed werkt. Maar bij verder zoeken begrijp ik dat ijsvorming niet mag plaatsvinden. Bij ijsvorming bedoel ik een laagje rijp. Volgens mij zit er op mijn XJ nog de eerste droger. Is nooit vervangen bij opnieuw vullen.

gr Ruud

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Het euvel wat je meldde herkende ik, vandaar mijn reactie.

Bij mij was de droger aan de bovenkant volledig bedekt met ijs.

Zodra je rijdt gaat het goed voor een paar minuten, maar daarna is het gebeurd en blaast hij alleen ongekoelde lucht.

Dat de leidingen wit aanslaan is niet erg, dat de leiding gaat bevriezen, is niet goed.

Doordat het systeem een konstant verschil in druk waarneemt, blijft de compressor draaien en slaat niet meer af (hij wil namelijk het drukverschil vereffenen).

Bij mij zat de leiding vol met lucht, vocht e.d. Doordat het systeem door een simpel apparaat is gevacumeerd ging e.e.a. niet goed en bevroor het systeem letterlijk bij de droger.

Bij mij betrof de oplossing de volgende werkzaamheden:

Een koelspecialist heeft het systeem helemaal met stikstof (zeer droge lucht) doorgeblazen en met een echt vacumeerapparaat laten vacumeren.

Daarna is het systeem gevuld met koelmiddel.

Ik heb het laten doen bij iemand aan huis.

Het systeem koelt weer perfect.

Ik heb het systeem moeten afkoppelen omdat mijn kachelradiateur de geest gaf en zodoende de airco moest verwijderen.

Veel succes.

6 in-line

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Bij verwijderen van het koppelingsplaatje bleek dat de helft van de plaat dik onder de roest zat. Oorzaak???? Scheef aantrekken? Nu eerst alles goed schoongemaakt en het plaatje weer gemonteerd. Tot nu toe blijft de airco werken. Pomp en koppeling lopen geruisloos. We wachten rustig af en anders kunnen we altijd nog een complete nieuwe koppeling monteren.

gr Ruud

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ik zie nu dat je bij mijn discussie al een eventuele oplossing hebt aangedragen...

maar fototje zou fijn zen ben zelf zo a technisch als wat maar ik leer al heel veel, (heb zelf de radiator vervangen van het koelsysteem...) ps ook daar blijft ie nog steeds koelvloeistof verbruiken, al hoewel ik nergens een lek kan vinden...

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Rens,

Ik heb geen foto genomen van het plaatje. Zit er inmiddels weer in. Maar bij mij kon het verder ook niet aan het systeem liggen. Net afgevuld en getest na reparatie lekke koppeling bij de droger. Je kan wanneer je met zijn tweeen ben het aircokoppelings plaatje makkelijk verwijderen zonder de aircopomp te demonteren. Een paar handen buigt voorzichtig de koelgeleidingsmantel van de aircovin naar voren en je maakt het centrale moertje van de aircokoppeling los. Wel even improviseren om de pomp te blokkeren. Lukt met een grote waterpomptang. Let op plaatje kan maar op een manier op de as worden geschoven. Even markeren met verf. Pas ook op dat je de pasringetjes niet verliest. Plaatje schoonmaken en weer terugzetten. Airgap mag niet groter zijn dan 0,8 mm en kleiner dan 0,4 mm.

Ruud

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...