Spring naar bijdragen

extra radiator.


NLT
 Share

Recommended Posts

Beste Forum leden,

Hierbij een vraag over het extra koelen van motorolie. Is er een mogelijkheid voor een XJ 2.5 td om een extra motorolie koeler te plaatsen? Mijn motor word namelijk op de snelweg in Frankrijk (heuvel op) warmer als 90 graden. Er is al een nieuwe radiateur geplaatst en ik heb dit niet bij gewoon gebruik in NL (zelfs niet met zware last achter de auto). Omdat ik net een hele motorrevisie heb gehad :unsure: wil ik graag voorkomen dat ik weer met gescheurde koppen ergens langs de weg sta.

Mvg, Nick

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Gaat het om de olietemperatuur of om de koelvloeistof?

Als het gaat om de koelvloeistof:

Bij mij loopt die op tot ruim 100 graden bij een klim onder warme omstandigheden met de caravan er achter. Die vloeistof gaat vanwege de overdruk echt niet koken. Het wordt pas van belang als de temp. boven de 120 graden komt en de meter in het rode vlak. Je kunt nog overwegen om een iets sneller openende thermostaat te monteren. Als bij mij de temp. echt naar het rode vlak neigt zet ik de airco even uit en dan is het probleem er ook niet meer.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Je zult eerst moeten (laten) vaststellen hoe de thermostaat die er nu in zit is afgesteld. Er zijn er die op verschillende temperaturen openen. De dealer of een jeep-specialist weet daar wel meer over. Die thermostaten kosten niet veel overigens, ik dacht minder dan € 20.

Houd wel in de gaten dat je mogelijk in de winter constant met een te koude motor gaat rondrijden, en dat is ook niet erg best voor de motor en voor het verbruik.

Het oliepeil kan ook een rol spelen. Zorg er in ieder geval voor dat dat op het maximum staat. Een half litertje meer of minder kan ook in de motortemperatuur aardig doorwerken. Dat geldt trouwens ook voor het peil in de autmaat, als je die hebt.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Heb even de titel aangepast :unsure:

Ik zou inderdaad eerst kijken welke temperaturen je thermostaat open en dicht gaat.

4.0 XJ's lopen warm weet ik uit ervaring, is gewoon hoe het koelsysteem is ontworpen.

Zelf zou ik me geen zorgen maken tenzij de temperatuur echt lange stukken boven de 100 graden komt.

Water/koelvloeistof zal normaal gesproken in een koelsysteem met 100 graden niet gaan koken vanwege de overdruk. voor elke halve Bar drukverhoging gaat het kookpunt ongeveer 10 graden omhoog. bij een lek in het druk gedeelte zal wel de boel eerder gaan koken.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Onze XJ liep ook behoorlijk warm met de kar erachter met 35 graden op de periferique van Parijs. Heel vervelend. De meter raakte inderdaad wel eens de 120 zoals hierboven beschreven, maar na het uitzetten van de electrische koelbox, de airco en de ventilator 2 standjes lager (ramen open) zakte de temperatuur ook weer snel. Aangezien het mijn eerste hete rit in de XJ was heb ik me nog wel even zorgen gemaakt. Bij een wegrestaurant JeepEd nog even gebeld voor de zekerheid.

Ik vraag me meteen af of er een blok met meer capaciteit in de radiateur kan en dan inderdaad in combinatie met een iets andere thermostaat en misschien een andere schakelaar voor de elektrische fan die er voor zorgt dat die ook wat eerder aanslaat. De oliekoeler van de automaat uit de radiateur niet meer gebruiken en een externe monteren zou een optie kunnen zijn, maar dat is in de winter weer minder, want dan wordt de bak minder snel warm.

@NLT in plaats van de dealer kun je misschien beter even langs een radiateurenspecialist gaan als er nog een in je buurt zit (ze worden zeldzamer). Die kan je meer vertellen over de opties die ik hierboven heb genoemd en ook je systeem doormeten/spoelen etc. Succes.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...