Spring naar bijdragen

Ombouw cj7 4.2 4bak naar 360 V8 automaat


steven
 Share

Recommended Posts

Ombouw van 4.2 naar V8.

Vorig jaar was ik van plan om deze (afgelopen) winter een setje arb lockers en andere R&P in te laten bouwen.

Tot ik een advertentie zag waarin een amc 401 V8 en een th400 automaat te koop werden aangeboden.

Mijn 4.2 en T-4 bak hadden al wat te lijden van 25 jaar (mis)(ge)bruik en ik droom al een eeuwigheid van een V8 in mijn jeep dus besloot ik de motor en bak te kopen. De lockers moesten dan maar wachten.

Ik weet dat er heel wat voorstanders van een Chevy V8 zijn en dat dergelijke motor voordelen biedt t.o.v. een amc blok maar ik wou het zo origineel mogelijk houden. En dus koos ik voor een amc blok.

Ik had in het verleden al een amc javelin gesloopt omdat er een amc 360 in zat (volgens typeplaatje). Tijdens de sloop bleek dat er maar een 304 (weliswaar een goeie blok) dus werd deze snel weer verkocht.

Ik had in mijn cj een Dana 300 tussenbak waar ik eigenlijk tevreden mee was en ik meer vertrouwen in had dat de quadra-trac die bij de th400 hoorde.

Ik wist dat ik een adapterkit nodig had om de D300 te doen passen (uitgaande as van de automaat moet vervangen worden en er word een adapterplaat tussen bak en tussenbak gemonteerd).

Er zijn een aantal firma´s die dergelijke kits te koop aanbieden. De drie meest gekende zijn Novak, Adavance adapters en Rube Adapters. Ze zijn alledrie vergelijkbaar in prijs. De kit van novak is echter de kortste en biedt de mogelijkheid om de tussenbak in 3 verschillende posities te monteren. Bij Novak heb ik ook de bevestingsrubber besteld waar de automaat op de skidplaat mee rust. Na enkele weken lag de kit van novak voor de deur en kon ik verder. Voor de inbouw van een uitgaande as moet de th400 uit elkaar.

Zelf heb ik te weinig (lees geen) verstand van en heb ik de automaat en kit bij een revisiebedrijf afgegeven.

Dit bedrijf (automatenrevisie Elferinck) is gespecialiseerd in revisie van Amerikaanse automaten en heeft mijn automaat (en koppelomvormer) gereviseerd en adapter + as ingebouwd.

Daarna kon ik de tussenbak monteren aan de automaat. Dit ging vlot.

Net voor Nieuwjaar zag ik op marktplaats een advertentie voor een gereviseerde amc 360 blok. Nu begon ik natuurlijk te twijfelen. De verkoper had me verzekerd dat de 401 goed was, en ik had geen reden om aan hem te twijfelen maar een gereviseerde motor is natuurlijk nog beter. Uiteindelijk de knoop doorgehakt en de 401 verkocht (stom, stom, stom) en de 360 (uit 1971) opgehaald. De 401 ging overigens ingebouwd worden in een TJ.

Aan het chassis van de jeep moest niet veel gebeuren om de V8 te laten passen. De amc blokken 304-360 en 401 zijn immers van afmetingen identiek en de cj7 werd origineel geleverd met 304 V8.

De motorsteun op het chassis aan de kant van de passagier moest wel worden vervangen. Deze worden gelukkig nog nieuw gemaakt.

De steunen op het blok waren van een wagoneer en deze zijn ook anders. Gelukkig had Nico (jeepparts) nog een setje goeie steunen liggen en kon ik weer verder.

Het 360 blok wat ik gekocht had, had voor een th400 automaat gezeten. Maar deze automaten waren in 1971 nog niet aangepast aan het amc bolt pattern en werden middels een adapter gemonteerd. Mijn Th400 had wel al een amc bolt pattern en ik had de adapter niet nodig. Ik moest wel op zoek naar een andere flexplate omdat de huidige niet paste (was aangepast voor de adapter). De flexplate vond ik nieuw bij jeepsunlimited in Oordegem.

Het monteren van de bak aan de motor en het geheel in het chassis hangen verliep goed.

Voor de bediening van de automaat zijn er een aantal opties (stuurkolom, floorshifter, …) Ik wou het zo origineel mogelijk houden en koos voor een stuurkolom met shifter. Deze zijn nieuw te koop maar gigantisch duur. Ik vond er uiteindelijk een van een yj automaat. Toen ik deze ging ophalen vertelde ik de verkoper van mijn projectje. Hij vertelde me dat een stuurkolom uit een cherokee chief 78-79 zo goed als gelijk is aan die van een cj automaat en dat hij achter nog een sloop chief staan had. Een uurtje later kon ik met een goeie stuurkolom (wel in het paars) op weg. Deze heb ik verder schoongemaakt, zwart gespoten en gemonteerd. De bediening (shift linkage) van de automaat gebeurt via enkele stangen van de stuurkolom naar de bak. Deze stangen had ik jammer genoeg niet en zag het niet zitten om zelf wat ineen te prutsen. Heb uiteindelijk een Lokar collumn shift gekocht. Dit werkt met een kabel van de stuurkolom naar de automaat. Deze kit wordt deze week geleverd.

Ik had mijn rempedaal en koppelingspedaal uit de jeep gehaald. Van een bevriende jeeper kreeg ik een rempedaal (+houder) uit een wagoneer. Van deze twee sets kon ik een goeie maken zodat ik nu een breed rempedaal heb wat op de goeie plaats zit.

Uit de javelin die ik gesloopt had, hadden we nog een goeie radiator met ingebouwde oliekoeler liggen. Deze past in een cj mits enkele kleinere aanpassingen. We hebben ook een extra oliekoeler in serie met de originele gemonteerd.

Ik had de ontsteking van de V8 niet compleet en wou geen geld uitgeven aan de originele onsteking. Ik had al een aantal goeie revieuws gelezen over de DUI onsteking en besloot deze te kopen (via 4wd)

Deze onsteking vervangt alles wat origineel onder de motorkap zit. Bij mij was dat de bobine en de twee computers? die op de spatborden links en rechts gemonteerd zaten + zo´n 5 meter kabels en 4 fiches die overbodig werden.

De nieuwe onsteking heeft een aansluiting voor de stroom en een voor de toerenteller.

Ik had bij de motor geen uitlaat spruitstukken en heb gekozen voor een setje hedmann hedders + mufflers. Deze komen langs het spatbord naar buiten als sidepipes. Hiervoor moest het spatbord en body onderaan een klein beetje worden aagepast.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Overigens moet de benzine leiding ook worden aangepast maar dat hebben we opgelost met een flexibele benzine leiding.

Eind januari hebben we de jeep buiten geduwd en klaargezet om te starten.

De onsteking goed gezet. Eerst even zonder bougies laten ronddraaien om wat olie rond te pompen. Daarna bougies erin, wat benzine in de carb. De motor sloeg gelijk aan en draaide mooi stationair. De oliedruk was goed. Aangezien de waterpomp nog niet was aangesloten lieten we de motor niet te lang draaien. Toen de motor stillag en we alles even nakeken zagen we dat er water uit de cilinderkop liep. Net onder de uitlaat van cilinder 8. Nadat de verf verwijderd was zagen we dat er een lasnaad lag en dat er door de lasnaad water komt. Er zat zelfs nog geen druk op aangezien de waterpomp nog niet meedraaide. Ik baalde als een stekker.

Even naar de verkoper van de blok gemaild, deze zei dat hij er niets vanaf wist. Het revisiebedrijf wat de koppen gevlakt had moet dat toch gezien hebben tijdens het afpersen van de koppen.

Kop dan maar terug van de blok afgehaald. Was eerst van plan om dit te laten lassen. Maar aangezien de kop gietijzer is en het lassen daarvan veel kunde vereist hebben we besloten dit niet te laten doen.

Ik had een bedrijf gevonden die het wilde doen maar zonder garantie…..

Toevallig zag ik een advertentie van een jeep kennis die twee gereviseerde koppen uit een 360 te koop aanbood. (wegens ombouw naar 401 AARRGHH) Mijn jeepbudget was ondertussen al behoorlijk overschreden.

Ik weet dat hij geen troep verkoopt en ben dus maar gelijk om de koppen gereden.

De tuimelaars op deze koppen (bj 1976) waren er niet bij. Ik stond daar toen niet bij stil omdat ik er vanuit ging dat deze van mijn andere koppen pastten. Niet dus…

Bij een jeepleverancier uit de buurt andere tuimelaars + bevesting gekocht en gemonteerd.

Tijd voor een volgende startpoging. Toen ik de onsteking wou goedzetten merkte ik dat ik de blok niet kon ronddraaien met een sleutel op de krukaspullie. Dit ging de vorige keer wel. Op de startmotor draaide de motor ook veel trager rond dan de vorige keer en hij wou niet aanslaan. Wel een paar steekvlammen uit de uitlaat.

Kleppendeksels terug gedemonteerd, tuimelaars eraf. De stoterstangen waren krom en dus te lang.

Via de persoon die ik de nieuwe koppen van gekocht had kreeg ik het tel nr van een jeeper uit wallonie die met zijn ogen dicht amc blokken kan opbouwen. Hem gebeld. De stoterstangen waren goed maar mijn tuimelaars niet. Bleek dat ik er van een 4.2 had meegekregen…. Godver#@#$!!.

Dan maar gelijk de auto ingesprongen en even 200 Km naar hem gereden om de goeie tuimelaars en een aantal rechte pushrods. Daar nog een tijd met die man staan praten en rondkijken in zijn loods…. (jeep heaven, had o.a. 12 401 blokken liggen)

Deze gemonteerd, er was gelukkig geen verdere schade aan de kleppen of aan de hydraulische stoters. Motor sloeg gelijk aan. Alles aangesloten.

Achterste aandrijfas ingekort. De automaat in drive gezet (heb nog geen bediening) en een eerste testrit gedaan… Ik moet zeggen: it´s the most fun you can have with your pants on!!!

Wat een verschil bij de 4.2. En dat was al geen kinderachtige blok met holley carb en andere uitlaat.

Moet nog wat kleinere dingen afwerken, auto moet binnen bij de lpg installateur. Er moet een toevoer van de lpg aangepast worden en daar blijf ik liever vanaf.

Daana nog gaan keuren, verzekering terug aanvragen en rijden…..

Heb tussendoor ook nog 4 andere bladveren gestoken (4inch). De kit die ik had was niet veel soeps, vooraan te weining flex. Deze is een stuk beter. Verder ook nog een andere rembekrachtingspomp gemonteerd.

Ik heb de laatste maanden enorm veel bijgeleerd. Heel veel gevloekt maar eenmaal je die motor hoort draaien……..

foto´s volgen

Steven

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hey Steven, ik ben ook meer dan benieuwd naar foto's. Ik heb hier ook nog zo een project staan. Een CJ7 van 85 met daarnaast een AMC 360 blok. Ik vrees dat ik het blok ga laten moeten reviseren wegens geen verstand van of anders bij ESP een ruilblok ga moeten bestellen. Kwestie van mijn levensduur met niet te veel jaren in te korten van de opgelopen stress en teleurstelling. :bye1: Allezins, laat de foto's maar komen.

Groeten,

Steve

Link naar opmerking
Deel via andere websites

de foto's

dsc01606vg1.th.jpg

na uitbouw 4.2 + bak

De automaat na revisie en inbouw adapter

dsc01607aa2.th.jpg

De 360 met de oude koppen

dsc01608jl4.th.jpg

De nieuwe aandrijflijn

<a href="http://img75.imageshack.us/my.php?image=dsc01633bo6.jpg" target="_blank"><img src="http://img75.imageshack.us/img75/4881/dsc01633bo6.th.jpg" border="0" alt="Free Image Hosting at www.ImageShack.us" /></a>

De Hedders

dsc01686ho7.th.jpg

De aangepaste rempedaal incl behuizing

rempedaalklaariw3.th.jpg

De oude en nieuwe (paarse) stuurkolom

stuurkolommd4.th.jpg

Nieuwe koppen

dsc01764yi4.th.jpg

Moet toch kunnen opbergen

dsc01825gm6.th.jpg

Gelijk ook wat "gepersonaliseerd"

dsc01826nh4.th.jpg

Automaat met adapter en andere uitgaande as

dsc01826nh4.th.jpg

Onsteking

dsc01738hn6.th.jpg

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Steven, wat is de huidige stand van zaken ????????

HEb er ondertussen al wat km´s mee gereden.

Uitlaten zijn aangepast: originele collectors gemonteerd en een uitlaat op maat laten maken naar achter. Er komt nu aan elke kant van de tank een uitlaat uit.

Alternator is vervangen door een ex die 70a geeft ipv de originele van 55a. we hadden de originele aangesloten en de motor laten draaien en er kwam rook uit, niet goed dus.

CV as is ingekort maar moet nog gemonteerd worden.

Voorste aandrijfas is al gemonteerd.

Dinsdag komt mijn radiator overflow bottle aan, deze moet nog gemonteerd worden.

Gisteren andere uitlaatgasket gemonteerd want cyl nr2 lekte.

Andere fan gemonteerd want de oude was niet mooi recht meer.

Moet dinsdag naar de lpg boer, heb GANN een speciale behuizing voor de luchtfilter en verdamper besteld. Deze kan je waterdicht maken en makkelijk een snorkel op aansluiten.

Eenmaal de cv gemonteerd is wordt het tijd voor een ritje off road...

Heb ondertussen nog een setje rocksliders van warn gemonteerd en het voorste gedeelte van de rolkooi (buizen langs het dash naar beneden) op gemonteerd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 7 months later...
  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...