Spring naar bijdragen

Leo5

Forum member
  • Aantal bijdragen

    80
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

  • Days Won

    1

Berichten geplaatst door Leo5

  1. Sorry, Rene, dit lijkt nergens op natuurlijk... Ik kreeg bij het inloggen een paar keer een scherm te zien dat ik mijn adblocker uit moet zetten om op het forum te komen. En zo werkt het niet met mij, dus kwam ik hier een hele tijd niet meer.

     

    De klep is inmiddels weg.

    Dus, moderators: Kan op slot.

     

    Dat was het dan, op dit forum. Zelfs het laatste stukje van m'n YJ is vertrokken. Jeeptijd voorbij.

    Het ga jullie goed!

     

    Leo

  2. Hoi Leo,

     

    Wat een toeval.... Exact om 13:50 heb ik mijn 1999 WJ hier de straat zien uitrijden, de hoek omslaan en dat was het oook...

     

    7 jaar lang heb ik die WJ gerestaureerd, en verzorgd en talloze avonturen mee beleefd en vele discussies op het forum aangegaan.

     

    En nu is ie ook uit mijn leven, al wat nog rest zijn toffe herinneringen en een wrang gevoel in mijn maag...  Heb van gans de dag nog niks gegeten...  En het rare is, de afgelopen tijd heeft hij niks meer gemankeerd.... :frusty:

     

    Hopelijk kan ik nu de komende jaren evenveel plezier beleven aan mijn 2010 WH, die zal het nu moeten waarmaken.

     

    Toch wel een raar gevoel, het is de eerste keer dat ik dit voor heb, en nochtans heb ik al vele auto's gekocht en terug verkocht...

     

    Misschien tot nog eens Leo, laat nog maar iets van je horen.

     

    Misschien brengt onderstaande foto je op andere gedachten:

    We pakken er vanavond een stevige pint op, Frans. En als die omhoog gaan, brullen we gezamelijk:

    Hail, the victorious Jeeps!

    En slaan de boel achterover.

  3. Jeepers,

    Net m'n YJ verkocht. Ik postte al een vraag naar wat wijsheid was; de roestbende eerst laten lassen (waarop hij werd afgekeurd) en dan de deur uit, of verkopen zoals-ie erbij staat. Daar kwamen zinnige reacties op, en interesse van de sleutelaars onder ons, die hem voor de onderdelen konden gebruiken.

    Verkocht zoals-ie er bij stond, dus.

    Sjonge, da's knap balen zeg, om je eigen Jeep de straat te zien uitrijden, maar zonder jou achter het stuur.

    Een advies zou ik jullie willen geven: Ga nooit uitrekenen wat je Jeep je in totaal heeft gekost in de tijd dat je 'm hebt gehad. Je schrikt je helemaal rot.

    Voor mij wordt het voorlopig weer een heel zuinig karretje. (waarschijnlijk de eerste tijd met een zak over mijn hoofd) Het lijkt me erg leuk om eens 1:20 te rijden.

    Zeg nooit nooit, maar het zou me niet verbazen als mijn Jeeptijd -en terreinwagentijd in het algemeen; dit was mijn vijfde- is afgelopen.

    Ik wil jullie allemaal bedanken voor de plezierige contacten hier op het forum; ik heb er erg veel aan gehad, en wens jullie allemaal veel plezier met die schitterende, ronkende, benzine zuipende, altijd-wel-wat-mee-mis prachtmonsters.

    Moderators: Mijn account kan worden opgeheven.

    Het ga jullie goed!

    Saluut,

    Leo

     

  4. Jeepers,

    Ik heb advies nodig.

    Ik rij in een YJ uit '95, de 4 liter HO. Verlengde veershackles, 2 inch overmaatse wielen, verder niets aan gewijzigd. Ohja, ik heb de achterbank eruit gehaald wegens aanhoudende stank van een natte hond. Tellerstand rond de 128.000.

    Vandaag in de APK afgekeurd: Draagbalken zijn achteraan erg slecht, waar de bladveren dragen, en ook de steunen van de achterste schokbrekers zijn slecht.

    Daarnaast is links-achter het draagpunt van de carosserie verrot. Koets moet  omhoog om dat te repareren.

    Aardige lasklus dus. Kan allemaal. Daarnaast zijn er wat  kleine niet-fatale dingetjes als een gebroken return-veertje in de richtingaanwijzer en net zo in een portiergreep, een voorruit-rubber (cowl-seal) wat aan vervanging toe is, en de lak is bepaald niet netjes meer; hij is zwart en heeft last van zonnebrand: de de heldere deklaag komt op een aantal plekken los. Ziet er wat schurftig uit. Ook de bladveren voor staan erg dicht bij horizontaal vlak.

    Rijden, schakelen, remmen, dat gaat prima, motor en bak zijn okee, net als de aandrijflijn.

    En wat is nu wijsheid... en daarover graag jullie mening: Is het slim om 'm zoals-ie nu is te koop te zetten voor de knutsel/tovenaars met ruimte, tijd en gouden handen, en wat zou dan een redelijke prijs zijn?  Of is het handiger de afkeurpunten (het laswerk) te laten opknappen en 'm dan in de verkoop te zetten?

    Want dat het moment van afscheid gekomen is, dat denk ik wel, helaas helaas. Ik voorzie dat er in de toekomst steeds meer mankementen gaan verschijnen, en ik heb noch de plek, noch de tijd en vaardigheid voor zo'n stap-vvor-stap restauratie.

    Ik ben benieuwd naar jullie meningen.

    Leo

     

  5. Heb dezelfde frats gehad met een Audi.

    Bisonite doet het. Da's een tweecomponent polyurethaanhars die bij kamertemperatuur in 24 uur uithard en bij de gereedschapswinkel in het rek hangt.

    Beide vlakken goed ontvetten met aceton of thinner (wasbenzine laat een vetrestje achter), prutje aanmaken (iets meer hader verkort de uithardingstijd), dun insmeren en de hele bende op z'n plek zien te drukken.

    Dat laatste is een feestje... in die audi kwam ik er met een zooi tape; nu zou ik een stok van tussen de voorstoelen schuin omhoog tegen de voet van de spiegelsteel zetten.

    Het ding heeft nog 5 jaar prima gezeten, en toen verkochten we het brik. Met spiegel.

  6. Jac,

    Dat zal van je radio afhangen. Het meeste moderne spul heeft een electronische afstemming op de radiozenders, en die heeft een geheugen. Om de zenders te onthouden heeft-ie dus altijd stroom nodig; een permanente + draad voor pakken. Afgezien daarvan gaat er ook een geschakelde + naartoe, voor de rest van de radio, versterkertje, scheidingsfilter, etc.

    Je kunt ze natuurlijk allebei op een vaste + aansluiten, dan heb je ook muziek zonder de sleutel in het contact om te draaien. Je radio zal dan altijd iets gebruiken (ook als-ie "uit"staat) en het risico van aan-laten-staan-als-je-uitstapt is aanwezig. Geen idee of dat goed is voor je radio.

    Oudere types (ik heb er geheel in stijl met het bouwjaar een radio-casettespeler in gezet) hebben alleen een geschakelde + nodig.

    De kleurcodes van de draden klopten overigens voor geen meter met de Haynes manual; een vorige eigenaar had de boel al fijn versleuteld. Pluggenzooi had ik ook nix aan; dat moet toevallig maar op jouw radio passen. Knipknip.

    Ik heb een paar + draden gevonden, multimeter erop, en zekeringen losplukken, zodat ik wist welke draad over welke zekering zat. Een uitgezocht die voldoende vermogen kon hebben, en daarmee de boel ingebouwd.

    Hopelijk heb je er wat aan zo.

    succes!

    Leo

    • Upvote 1
  7. Hallo,

     

    Ik heb een YJ 4.0 HO van het bouwjaar 1995.

     

    Het is nu al een tijd dat ik vaststel dat er steeds warme lucht uit de ventilators komt (zowel die aan de voorruit als die onderaan aan de voeten).  Niet echt leuk als het warm is buiten, ik word er soms zelfs ziek van.

     

    De verwarming staat nochtans uit.  De twee 'pinnen' staan helemaal links.  Als ik de bovenste pin op 'vent' zet en de onderste helemaal naar links, dan blijft er warme lucht uitkomen.  Als ik de boventse pin op 'heat' zet, dan voel ik nochtans dat er in het systeem zich 1 of andere 'klep' zich verplaatst.

     

    Iemand enig idee wat dit kan zijn?

     

    Thx

    Lynxmania,

    Klinkt als iets wat ik ook 's heb gehad met mijn YJ uit "95.

    Kijk even boven de voeten van de bijrijder. Daar zit die  ronde pot van zwart kunststof, die deel uitmaakt van de ventilatie. Uit dat ding steekt een gehoekt stangetje naar buiten, en daarover hoort een plaatje met een langwerpig gat te vallen. De een zit aan je knoppen vast, de ander aan een klep, die de  warme/koude lucht mixt.

    In mijn YJ had de boel een schop gekregen, was het plaatje van dat stangetje af geschoten, en kreeg ik constant hete lucht. Is zonder gereedfschap weer terug te plaatsen.

    Is dat niet het euvel, dan blijft daarbinnen een klep hangen en wordt het opensleutelen met die boel.

    Succes!

    Leo

  8. Slechts een echte remedie: motorkap overspuiten, zeker als er blanke lak is gebruikt blijf je bijspuiten altijd zien. 

    Ik denk dat dat 'm idd gaat worden, Wag86. Het zit alleen niet enkel op de motorkap, dus het wordt helemaal overspuiten... Of ik accepteer de zichtbare bijwerkplekken. 

    Ik ga er nog 's rustig over denken. Misschien ga ik wel iets geks doen met een bus verf en een rollertje... :wacko:

    Bedankt voor de reply's in elk geval.

    Leo

  9. Beste Jeepers,

    M'n zwarte YJ staat buiten, en dus in de zon. Nou vertoont de lak inmiddels een aantal doffe plekken; de toplaag bladdert af, en de matzwarte/grijze onderlaag komt tevoorschijn. De overgang tussen die twee is een gebiedje van losse, blaas-achtige witte vlekjes. Zie foto. Ik vind 't geen gezicht meer.

    Ik heb op een minder in het oog lopend plekje voorzichtig de boel wat opgeschuurd en van een nieuwe transparante laklaag voorzien, maar dat blijf je best goed zien. Die lak heeft een iets andere glans dan de originele Jeep lak, denk ik.

    Hebben jullie suggesties om dit op te lossen? Bedankt alvsst!

    Leo


    post-3990-0-98860700-1375974697_thumb.gi

  10. 33V is veel te veel... 14,4 PER ACCU, dus 28,8 totaal, is echt het maximum!

    En de minst goeie accu heeft de hoogste weerstand, en die krijgt de grootste spanning voor z'n kiezen bij serieschakeling... en da's dus al  ruim meer dan de helft van die 33 Volt. Minstens 16,5 V. is wel teveel, ja.  Het wordt aardig duidelijk zo!

    Regelaar vervangen, lijkt me.

  11. Even een tussenstand.

     

    Helaas nog geen nieuwe accu kunnen bemachtigen met pinksteren maar al wel op onderzoek uit geweest.

     

    Er zit in ieder geval kortsluiting in de Oliedruk meter!!!

     Dat staat vast.  Moegelijk vonk vorming wat de gassen heeft doen onsteken in de accubak.

    Kan natuurlijk gasvorming naar binnen komen via schutboard.

     

    Dinsdag komt de juiste accu en kan ik kijken hoeveel de dynamo geeft.

     

    Bevindingen worden geplaatst en wordt dus vervolgt.

     

    Groet

    ruud

    Hou het veilig, Ruud. Overbelaste accu's geven waterstofgas, en da's extreem brandbaar/explosief. Enge boel met die vonkjes...

    Google maar's op "Hindenburg", dan zie je het effect.

  12. nekaf heeft toch standaard 24volt

    denk zelf de dynamo en dan wel de spanningsregelaar

     

    scoob

    die 24 volt schoot me ook tebinnen toen ik het verhaal zat te typen, Scoob. De zoekmethode blijft denk ik hetzelfde. Hij zal dan een laadspanning van 28,8 ongeveel moeten hebben.

    Ben het wel met je eens, die spanningsregeling. Kortsluiting die een accu doet ontploffen zou wel ergens een brandlucht geven... en vlammetjes.

    Ik hoop dat Ambu ons op de hoogte houdt; ben erg benieuwd!

  13. Krijg je op 2 manieren voor elkaar: Teveel stroom trekken bij ontladen. Is bij een autoaccu moeilijk, (die kunnen zoveel stroom leveren dat er dan eerder ergens anders iets gaat branden-isolatie ofzo) maar het kan wel. Je moet het echter wel in een ongezekerd circuitje zoeken, of botweg kortsluiting.

    Tweede manier: Veel overspanning bij het opladen. Normaal zo'n 14,4 volt laadspanning voor een 12 volt loodaccu. Veel erboven en je krijgt idd. flinke gasvorming (waterstofgas. Erg brandbaar) die de accu kan doen scheuren/.ontploffen.

    Maar in elk geval de omgeving van je geplofte accu's goed schoon, dat zwavelzuur blijft nog heel lang allerlei staal aantasten. En doorgerotte motorsteunen rijdt zo slecht...

    Kortsluiting lijkt me het meest waarschijnlijk. Dynamospanningf bij stationair is niet echt indrukwekkend, tenzij er iets mis is in de laadspanningsregeling. Meten met een multimeter op je accupolen en je weet het.

    Kortsluiting checken door de weerstand te meten tussen de accukabels (zonder accu aan te sluiten!!!) Als alle verbruikers uit staan hoort die erg hoog tot oneindig te zijn. Vervolgens conrtact aanzetten en kijken wart gebeurt. Dinegn die via een relais gaan heb je zo niet, wnat die bekrachtig je niet, maar je krijgt een idee van de zoekrichting.

    Is je weerstand laag, dan maakt er idd. ergens iets sluiting.Met de weerstandsmeter op de accukabels en het contact aan een voor een zekeringen even lostrekken en op de multimeter kijken; zo isoleer je de groep waar het moet zitten.

    Veel succes!

    Leo

  14. Ok, dan stap ik vooralsnog maar van het idee af. Een lekkende achterklep is wel genoeg water.

    Aanwezige  oude schuifraampjes die nog dicht zijn? Afblijven, niet openmaken, leert de ervaring. Mos, algen en schimmel houden de boel dicht.

    Afgezien daarvan las ik van een vent in de VS die geen schuifraam heeft gemonteerd, maar een scheepsraampje. Dat klept een eindje naar buiten, en als je er een neemt waar een stengeltje tussen ruit en raam blijft staan, waait-ie ook niet dicht. En sluiten doet het, dat scheepspul.

    Voordeel: Elke afmeting is te leveren. Nadeel: De lichte bolling van onze softtops moet worden gecompenseerd. Sikaflex to the resque. Mar het schijnt 'm goed te bevallen.

  15. Goed, om antwoord te geven op m'n eigen vraag: De hardtop is enkelwandig, behalve in de bocht van bovenkant naar zijkant, daar zit een versteviging in Boven je hoofd zit 3,8 mm kunststof, ik vind het het meest op oude ABS lijken waar de weekmaker uit verdwijnt. Het boort in elk geval niet als PVC.

    Het schuifraam zit er van bovenaf in geschoven. Frame aan de binnenkant loshalen, geleiders voor de ruit losschroeven, glas eruit, kitranden rondom lossnijden, frame op 1 plek doorzagen en omhoog wegtrekken.

    Heb er nu binnen en buiten een plaat 3 mm dik pertinax op, M5 RVS bouten/moeren, afdichting met 2-component polyurethaanhars. Zit een vulplaat tussen boven- en onderplaat die 2 mm. overmaats is in dikte, dus de boel staat wat klem Geeft spanning, dus wat meer structurele sterkte.

    Voor zover ik het kan zien was dat schuifraam aftermarket Het gat in het dak was gezaagd; niet in het fabricageproces al aangebracht. Halve dag werk, morgen nog even een rollertje erover.

    En nu maar hopen dat de boel dicht is...

     

     

     

     

  16. Ik lees nogal eens over water op de vloer in de diverse Wranglers... en m'n YJ deed lekker mee. Na een forse bui waren de matten onder de bijrijdersstoel doorweekt.

    Na wat snuffelwerk op het forum waren er 2 verdachten over; het rooster op de motorkap, en het rubber onder het ruitframe.

    Nou zit in dat rooster nog een mooi fijn gaasje... komt niet genoeg grove troep doorheen om het beruchte dammetje te vormen, dacht ik. Dus het rubber bekeken. En jawel, dat kierde wat, sinds ik na een portierrubber-wissel de voorruit iets meer achterover heb gehaald om de boel te laten sluiten.

    Ducttape to the rescue... hele rubber met tape bedekt. En jawel, dat deed 't. Lappen onder de matten, en die na een dag of wat over de kachel hangen, en zo trekt 't water eruit, en er komt niets meer bij.

    Straks de boel in de kit zetten dus, en bezien of het rubber zelf -wat wat schuimrubber achtig lijkt- niet doorwatert.

    Zo. Ook eens een lekkage-succesverhaal!

     

    Groeten,

    Leo

×
×
  • Nieuwe aanmaken...