Spring naar bijdragen

ed_xj

Forum member
  • Aantal bijdragen

    3
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door ed_xj geplaatst

  1. Wanneer is lambda-sonde vervangen ? Indien lang geleden, signaalverloop laten nakijken, spanning moet goed tussen uiterste spanningsgrenzen 'schommelen' en relatief snel (spanningsverloop is wel iets trager op LPG dan op benzine, en hangt af van type LPGinstallatie). Indien sonde oud is, de spanning traagt wisselt tussen de uiterste grenzen, en spanning bijv. slechts verloopt tussen de 0,3 en 0,7 Volt, zal de sonde 'versleten' zijn wat de toerentalwisselingen veroorzaakt. De LPGcomputer stuurt immers de mengselregeling wisselend van arm naar rijk (en vice versa) om de spanningsgrenzen van het lambdasignaal te bereiken, maar 'overstuurt' het brandstofmengsel afwisselend van arm naar rijk (en vice versa) bij een versleten sonde. Wat resulteert in merkbare toerentalvariaties. Indien de veranderingen in mengselsamenstelling echter snel kunnen gebeuren, hetgeen bereikt wordt met een goede lambdasonde, komen deze variaties in mengselsamentstelling lucht/brandstof voor de leek niet waarneembaar tot uiting in toerentalvariaties. Het benzinesysteem kan sneller reageren dan een LPGsysteem, en o.a. daardoor slijtage van de lambdasonde beter 'opvangen' waardoor een oudere lambdasonde niet altijd problemen geeft bij rijden op benzine. Daarom ook (belangrijk) : lambdasondesignaal vergelijken tussen bedrijf op benzine en LPG. Mogelijks te gebruiken toestellen voor diagnose : DMM, digiscope, 4gas, lambdasondetester, ... Alles kan technisch veel korrekter, uitvoeriger en specifieker verklaard worden, doch wordt dan misschien minder verstaanbaar voor de modale gebruiker.
  2. Kan ook met de Polyauto-verdamper (voor groot vermogen), is dezelfde. Doch deze heeft wel een stationair afstelregister. Heb deze vervangingen steeds met blijvend goed gevolg gedaan indien de C5 origineel niet beschikbaar was (bijv. vakantieperiode), nooit geen probleem gehad. Stationair diende ingeregeld/afgesteld te worden. Heeft men best een 4-gasanalyzer en AFSafsteltoestel van Prins bij de hand, en toch een beetje kennis van het systeem. Advies : indien voorgaande niet beschikbaar en niet noodzakelijk, een C5 van Prins. Bovendien is deze laatste getest bij Prins zelf.
  3. Oliewissel differentieel voer ik standaard uit bij een onderhoud, nog voor één van vermelde verschijnselen zich voordoet, en nooit geen problemen meer. Olie limited slip vervangen door goede synthetische olie (juiste viscositeit), met limited slip additief (Mopar) toegevoegd. Nu doe ik dit vooraf om de 20.000 km want de olie kan men ook uitzuigen, is zo vlugger gedaan dan met verwijderen en heraanbrengen vloeibare pakking. Wat betreft dealer ; mijn XJ was vroeger onderhouden door een dealer en differentieel achter was gevuld met verkeerde olie en blijkbaar zonder additief. Vandaar ; alle verschijnselen zoals hierboven en elders op het forum vermeld. Alle oliewissels regelmatig uitvoeren, en problemen zijn van de baan.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...