Spring naar bijdragen

Aircon en luchtstroom


Recommended Posts

Voorlopig kan ik onze Jeep niet gebruiken, gelukkig hebben we de foto's nog....Maar ik ben alvast wel bezig om wat zaken voor haar te regelen als we weer naar ZA kunnen.

O.a. het klemmetje van de zonneklep (al de zoveelste die afgebroken is), een metalen koppelstuk voor de kick-down kabel, die kunststoffen breekt ook om de haverklap af en het probleem dat de aircon altijd aangaat als je de luchtstroom op de voorruit zet. Dat is kennelijk standaard maar ik wil daar eigenlijk vanaf. De luchtstroom op de voorruit ontkoppelen van de aircon en de aircon alleen gebruiken als je betreffende knoppie indrukt. Maar geen idee of dat (straffeloos) kan. Kan er ook eigenlijk niks over vinden op het almachtige i-net. Wie het wel weet mag het zeggen.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik kan het zo 1-2-3 niet vinden. Het is een standaard schakeling kennelijk. Wel dat die stand (zeg maar even  'voorruit') een 'defrost' stand is. Je kunt dus kennelijk alleen lucht langs de voorruit sturen met de aircon aan. Ik heb die service manual wel maar daar kom ik zo niet uit in welke schakeling je zou moeten ingrijpen om dus de lucht zonder aircon 'naar boven' te sturen. En wat gebeurt er dan ergens anders in het circuit wat dan weer niet werkt. maar wellicht is er op dit forum een technische know-it-all die het wel weet. Het feit is namelijk dat de lucht het snelst ververst wordt (zonder de ramen) als dese bovenlangs wordt gestuurd. Door de andere openingen,  vooral die in het midden, komt te weinig lucht om de zaak te koelen of te verwarmen (ook dat is soms nodig in Zuid Afrika).

Ik weet, beetje lastige vraag, maar wie weet.....

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Ab : ja dat is ook logisch alleen.....wij hebben dat in een relatief warm land (bijna) niet nodig. Vandaar de vraag of eea losgekoppeld zou kunnen worden. Net als in andere auto's. Ik heb nog nooit in NL een auto gehad die de aircon koppelde aan de die stand.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Daar heb ik idd wel even aan zitten denken maar het liefst zie ik een hele ontkoppeling van die 'defrost' stand en de aircon. Ik ga eens kijken of ik een duidelijk schema kan kijken hoe eea geschakeld is met die standenknop en de aircon. Maar een hele grote held ben ik niet met elektrische schema's..........Bedankt voor de gegeven oplossing(en).

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...

Ik heb mij hier ook wel eens over verbaasd mij mijn ZJ.

Deze 'functionaliteit' uitschakelen lijkt mij niet eenvoudig. Als ik naar de schema's kijk dan lijkt het erop dat dit geregeld wordt in de A/C heater control module (de module in het dashboard met o.a. de standenknop). Er lijkt geen externe bedrading te zijn waarmee je dit zou kunnen beinvloeden.

Als je trouwens aan de slag gaat met een schakelaar (zoals Real Stranger schrijft), let er dan op dat je niet de magneetkoppeling zelf gaat onderbreken, maar het A/C compressor clutch relay. Dan hoef je maar een heel klein stroompje te onderbreken i.p.v. de meerdere Amperes die door de koppling lopen. Bij een ZJ zit dat relais in het fuse block onder de motorkap.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 3 weeks later...

Ik heb via via een elektrisch schema kunnen krijgen hoe dit zit (met uitleg gelukkig)  en het lijkt mij idd een zeer ingewikkelde klus....Als we (ooit een keer) weer terug gaan naar ZA en de auto dan zal ik 's bij een Jeep specialist navraag doen. Maar ik vrees dat het niet kan helaas. Het is idd een kromme constructie/schakeling. Gelukkig is het geen halszaak maar als het anders kan dan had ik dat graag gewild.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...