Jump to content

AX-15 Aisin-Warner troubleshoot


Recommended Posts

Hallo! 

Dit is mijn eerste bericht op dit forum en ik hoop wat meer info te krijgen over het schakelgedrag van de AX-15 versnellingsbak. Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een Jeep Cherokee XJ, bj 1992, 4.0HO handgeschakeld. Echt een fantastische auto, maar nog erg onbekend voor mij. Hiervoor wel een 4x4 Suzuki Samurai gehad. 

 

Bij aanschaf vond ik de versnellingsbak nogal stroef gaan, vooral in en uit de eerste en tweede versnelling moest ik 'em erg 'helpen'. Leek wel een drempel over te moeten voordat hij in de versnelling zat. Ook zat de koppeling erg hoog. Bij een Cherokee vakgarage heb ik vervolgens de drukgroep, koppelingsplaat en hydraulische cilinders (master en slave) laten vervangen. Maar nog steeds merk ik nog een aantal dingen waarvan ik mij af vraag of dat normaal is. 

 

Bij het oplaten komen van de koppeling, vooral bij meer weerstand zoals het in uiterste indraaistand of tegen een heuveltje wegrijden, lijkt de auto moeite te hebben en soms krakende geluiden te maken. Ook trilt het versnellingspedaal bij het in trappen en op laten komen van de koppeling. Tijdens het rijden trilt het pedaal niet. Ook hoor ik geen schurende of krakende geluiden bij het schakelen. Het 'helpen' bij het schakelen in eerste en tweede versnelling blijft. 

 

Zoals genoemd, mijn vraag is of dit onder normaal wordt verstaan voor deze versnellingsbak. Zoniet, waar moet ik dan aan denken of hoe kan ik het probleem troubleshooten? De onderhoudshistorie van de Cherokee is mij onbekend. 

 

Alvast bedankt!! 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...