Spring naar bijdragen

Een Nieuw Geluid ... Het Is En Blijft Een Echte Jeep


Gast
 Share

Recommended Posts

hallo allemaal,

 

sinds een tijdje een 'zoemend' geluid tijdens het rijden (99 xj classic 4.0 aut, 140000 km op de klok), niet toerentalafhankelijk dus motor en bak zullen het niet zijn denk ik. het begint rond de 50km/u, wordt harder (resonerend gezoem) rond de 80km/u en verdwijnt bij 110km/u. olie in diffs en tussenbak is vers (yep, ook lsd toevoeging gebruikt), geen trillingen of andere rare dingen, wielen worden ook niet warm door kapotte lagers / remmen o.i.d., hij rijdt super, behalve dan dit nieuwe gezoem de laatste paar weken.

 

de auto staat op standaard wielen met cooper weathermaster banden in de standaard maat, is niet verhoogd behalve dan een paar hulpveren achter. het geluid is niet hoorbaar met ramen open, wiellagers lijkt me sterk want het geluid veranderd ook niet als ik naar links of rechts stuur. het enige wat ik nog kan verzinnen zijn de banden of heeft iemand andere suggesties (behalve dan oordopjes of de radio harder zetten).

 

groet,

mark

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hello,

 

Ik heb een XJ uit 2000 en ik hoor het ook.. ik denk dat het gewoon geluid is van de achteras, ik hoor het rond de 80 en verdwijnt rond de 100. 

Het is alleen te horen als ik alleen in de auto zit, zonder radio.. ik denk persoonlijk dat het normaal is... zoiets als met balanceren: rond bepaalde km/pu merk je dat en erboven en eronder niet.

 

benieuwd wat anderen zeggen..

 

Groet Indro

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Een "gezoem" is lastig te beoordelen op een forum...... Wij horen niet wat jij hoort.

Mijn eerste gedachte is een kruisje, temeer omdat je schrijft dat het ineens is onstaan, zonder dat er iets aan de wagen gewijzigd is.

Je zou de aandrijf as aan de voorzijde even kunnen demonteren om te kijken of het geluid veranderd.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

ik heb alleen op de koppeling die bij de tussenbak zit een smeernippel, de anderen kan ik geen smeermogelijkheid op ontdekken. is dit evengoed van buitenaf dan te doen of moet de boel even uit elkaar?

ALs je geen smeerbare kruisjes hebt, dan zul je de het kruisje even los moeten halen. Hierna voorzichtig de dopjes erafhalen om te kijken of er nog vet in zit. Let erop dat de pennetjes er niet uit vallen. 

 

En zoals Ab zegt om het probleem te localiseren (Aandrijfas voor of achter) even de voorste aandrijfas loshalen en dan kijken of het geluid er nog steeds is.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Er lijkt wat speling te zitten waar de cardanas de tussenbak in gaat. Minimaal maar wel voelbaar als je de as hard heen en weer probeert te duwen. Heb er niet al teveel verstand van maar dit lijkt mij zeker niet goed?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Update na een hoop gezoek en gevoel aan askruisjes ,). In full time 4wd is hij muisstil, rare nu weer is dat hij bij terugzetten in 2wd blijft hangen alsof het part time 4wd is ... de boel gaat wringen. Pas na keer of 5 vooruit achteruit staat hij weer in 2wd. Ik ga m neerzetten bij Cas in Voorst voor een specialistenblik vooe hij echt stuk gaat.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Je kan misschien eerst even nakijken of er misschien genoeg olie in de tussenbak zit, als je de vulplug loshaalt en zou deze tot aan het randje vol moeten zitten. Je kan ook de linkage even goed in de penetrerende olie zetten (werkte bij mij goed met een slechte 4wd naar 2wd schakel) of anders misschien de linkage opnieuw afstellen.

bewerkt door Adebisi
Link naar opmerking
Deel via andere websites

olie tussenbak ververst (Kroon dexron2) en gefilterd met een doek, oud en zwart maar er zat geen slijpsel in dus nu gevuld met verse olie ;).

de voorste cardanas gesmeerd op het schuifstuk (en meteen alle andere smeernippels voorzien van vers vet), hier zit absoluut geen speling in. hoopvol de weg op en toen ... was het geluid er nog steeds. ik begin bijna de banden te verdenken van het veroorzaken van het gezoem / gegons. iemand nog suggesties?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik herken het geluid. Bij mijn XJ van 2001 hoorde ik het ook alleen bij radio uit en alleen in de auto. Ik heb complete achterasrevisie laten uitvoeren bij ProGear in IJmuiden. Er was een plaatje limited slip gebroken en overal zat slijpsel. Ik hoor nu niets meer. Lagers diff waren dus stuk maar vanwege slijpsel ook wiellagers allemaal vervangen. Stond toen 193.000 op de teller.

Gr Ruud

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...