Spring naar bijdragen

Trekhaak.... moet dat nou


Recommended Posts

Voor mijn GC, bouw jaar 2006, wordt het tijd om een trekhaak te monteren om de paardentrailer te kunnen trekken. Ik dacht, geen nood, zo'n ding is zo gezocht en gevonden met de elekrische aansluiting aan de standaard bedrading.

Uiteraard trekhaken zat, maar die ik gevonden heb kan niet worden gemonteerd zonder een lelijke uitsparing te maken in de achterbumper...(Bah, bumperverneukerij is dit...:yes:) ...plus..

dit is een aanname, nog niet geheel onderzocht, ..

de elektrische bedrading is niet PLUG-and-PLAY aansluitbaar op bestaande connectoren. :blush:

Heeft iemand voor beide zaken een advies c.q. een oplossing in bijvoorbeeld een bepaald merk?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik heb een trekhaak op mijn 99 WJ... zonder de bumper te schenden...

Blijkt een origineel Jeep haak te zijn...

heb je info gevraagd voor een originele of was het een universeel merk ?

Ze beiden me de originele aan van MOPAR. Zelfs met deze moet je zagen:(

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Frans, de 2006 Grand is geen WJ, maar een WK.

Kan goed zijn dat daarvoor dan weer wel gezaagd moet worden.

Hier wat info over hoe de trekhaak te bekabelen, misschien heb je er wat aan.

http://www.wkjeeps.com/wk_towing.htm

Zoals het uit die site lijkt moet er inderaad gezaagd worden in de bumper :yes:http://www.wkjeeps.com/wk_srt8_hitch.htm) is wel voor de SRT8 uitvoering, voor de gewone kan ik niets vinden op deze site.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ahajuist, had ik niet aan gedacht.

Volgens de dealer is de 3.0CRD geen XK en XK, maar WH.

Iemand die hier uitkomt mag het zeggen.

Terugkomend op die trekhaak, met de standaard PLUG&PLAY bekabeling en de afneembare "originele" trekhaak is de prijs €1200,00.:lol:

Als iemand een goedkoper adres weet, houd ik me graag aanbevolen.;)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Hallo daar ben pas nieuw op dit forum en zal u even uit uw lijden verlossen. Ben zelf sinds januari in het bezit van ene Grand Cherokee model 2008 en wou eerst ook de originele Mopar trekhaak kopen totdat ik de prijs vernam exclusief plaatsing.

XK= staat voor Jeep Commander

WK= staat voor Jeep Grand Cherokee vanaf 2005

WH= hetzelfde als ene WK (deze benaming geld voor EXPORT US, lees Europa, Australië, enz.)

I.v.m. de trekhaak die je zoekt: ik heb er zelf eentje aangeschaft van het merk Bosal (u bekend in NL ???-heel degelijk materiaal). Hij is nog niet gemonteerd, maar ik heb hem al gepast en vermoed dat er geen uitsparing hoeft gemaakt te worden. Kijk eens achter je achterbumper (lees ga op de grond liggen onder uw Jeep). Op die metalen dwarsstang wordt deze gemonteerd en in een boogje langs onder komt hij achteraan tevoorschijn daar waar eentje van Mopar door de bumper gaat (waar je moet zagen).

Aankoopprijs 326 EUR voor afneembare bol - 180 EUR voor vaste bol.

De elektrische aansluiting is inderdaad PLUG&PLAY, maar eer je zover bent mag je een halve Jeep afbreken (lees bekleding links achter verwijderen). Deze heb ik tevens bij Bosal besteld, maar ik heb al vernomen dat zij deze bekabeling elders kant en klaar halen. (wordt trouwens in Nederland gefabriceerd bij ECS Electronics B.V.) Deze is wel prijzig voor gewoon wat bekabeling plus de module die je sensoren uitschakeld terwijl een aanhangwagen is aangekoppeld. +/- 180 EUR

Je hebt nog fabrikanten zoals Brink (Nederlands geloof ik, maar weet van een ander Chrysler-rijder dat hier ooit problemen mee zijn).

Als ik de manuals moet geloven +/- 3u werk, maar weet nu al dat het een ganse dag zal duren, daarom nog niet aan montage begonnen. Als ie eronder staat zal ik pictures posten.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Partnumber trekhaak: 034143

Partnumber bekabeling: 020188

Fixer, bedankt voor de heldere uitleg.

Eerst dit: Volgens de VIN-specificatie uitdraai heb ik geen 3.0 CRD WK, maar 3.0CRD WH. Voor het forum zou een WH erbij passend zijn.

Inmiddels ben ik ook al meer te weten gekomen over trekhaak en bekabeling. Ik neem aan det je de spullen al in huis hebt, zo niet dan het volgende:

  1. Originele bekabeling 13-polig = €110,00
  2. Verloop 13 --> 7 polig = €16,44
  3. Werk door dealer laten doen staat 1,5 tot 2 uren voor à €55,00 per uur ex. BTW. Meerdere dealers hebben me dit gemeld.

De bekabeling doen is "a hell of a job" meldde de dealer me. Doorsluizen gaat gemakkelijk, omdat bij de meeste export modellen na 2005 een rubberen dop onderaan zit. Maar de rest is bekleding lostrekken, waarbij meestal de plastic deuvels sneuvelen. Doet de dealer het dan zit nieuwe deuvels bij het werk in. Ik ben voor mezelf een beetje aan het twijfelen of ik het doe of de dealer. :(:lol:

Jij hebt zo'n parkeer uitschakel unit erbij. Bij de originele bekabeling zit dit er niet bij, omdat er een schakelaar PARK ASSIST- en/of TOW/HAUL in het dashboard zit. Sensor en camera zouden dan gedeaktiveerd kunnen worden.

Wat betreft de trekhaak, ik mis bij jouw trekhaak de montage balk die je tussen de achterste lengtebalken plaatst. Is dit juist en id tid een demontabele?

Met de juiste trekhaak, naar het schijnt ook die van MOPAR, is de achterbumper mollen niet nodig bij de WH, omdat er een uitsparing in zit. Bij een demontabele trekhaak zie je niet dat een trekhaakframe gemonteerd is, als je tegen de achterbumper aankijkt (Dealers verhaal...:yes:).

Ben benieuwd hoe het jou gegaan is. Voor mezelf heb ik een reostvrijstalen glimmende gezien, maar ben de site kwijt.:lol:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

iet iedere aanpassing aan de bumper is zichtbaar.

Het kan zijn dat er aan de onderzijde een klein stukje weg gehaald moet worden wat niet of nauwelijks zichtbaar is.

Kijk eens of dit iets is voor je

http://www.trekhakenspecialist.nl/index.php?main_page=product_info&cPath=1_54_1258&products_id=3353

235 voor een afneembare (onzichtbare zaagsnede in bumper)76 euro voor kabelset en 14 euro verzend kosten

Jack

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik ga nog één (1) maal een poging wagen om je duidelijk te maken dat een WK=WH.

In de US en enkel in de US heet deze Jeep WK.

Alle andere landen dus Nederland, België en alles buiten de US zijn EXPORT-landen en hier draagt deze Jeep de modelbenaming WH.

Neen ik wil geen betweter zijn maar je hebt dit item al eerder aangehaald onder verschillende rubrieken.

Om terug te komen op die inbouw zoals ik al zei zal de bekabeling inderdaad een hels karwei zijn met inderdaad de kans dat er een deuvel breekt. Als een dealer dit aan de hand heeft denk je dan echt dat hij een nieuwe zal steken ??? Indien voorhanden ja, maar hoe ga jij dit zelf merken mocht er eentje ontbreken. Ik ben geen krenterig persoon maar voor minimaal 500 EUR verschil exclusief arbeid wil ik wel enkele deuvels breken.

Nog iets kwestie bekabeling - na demontage linkerachterlicht dient er een gat van jawel 40MM geboord te worden naar binnentoe. Langs hier gaat de bekabeling het voertuig binnen en nergens anders.

Wat betreft de trekhaak, ik mis bij jouw trekhaak de montage balk die je tussen de achterste lengtebalken plaatst. Is dit juist en id tid een demontabele? Klopt montagebalk zoals eerder gezegd (dwarsstang) zit er namelijk stock onder als je eens onder de jeep kijkt dit in tegenstelling tot een WJ/ZJ/...

Op mijn foto niet goed zichtbaar, maar die ronde draaiknop met sluiting is juist een demontabele trekhaak.

Voor de rest wens ik je veel succes met het zoeken en vinden van een geschikte trekhaak naar uw wensen.

Aan de rest van het forum ik ben ex TJ'98 2.5 rijder, wil absoluut niet arrogant overkomen, maar heb al meerdere malen onder Jeep gelegen en kan al met een beetje kennis ter zake meepraten. Waarom WK/WH gekocht? Gezinsuitbreiding en een ongelofelijke deal gesloten met Jeepdealer. (voor de kenners: prijs nieuwe JK SAHARA UNLIMITED 2.8 diesel + 2500EUR voor nieuwe WK/WH Limited+ 3.0CRD welliswaar model 2007/2008, mijn keuze was snel gemaakt)

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Ik ga nog één (1) maal een poging wagen om je duidelijk te maken dat een WK=WH......

Neen ik wil geen betweter zijn........

  1. Een wijs man vergaart kennis ter opbouwing van zichzelf en anderen.
  2. Als heel de wereld dezelfde wijsheid en kennis zou hebben, dan zouden we nog in de oertijd leven.

Wat ik wil zeggen is dat, ik in ieder geval, je dankbaar ben voor het feit dat je meer weet en dit wilt delen. Voor mij betekent je posting veel, ondanks dat ik zelf ook het een en ander uitgezocht heb.

Dus concluderend:

  1. Ik moet vaker onde de Jeep kruipen;
  2. Ik zie graag je ervaringen tegemoet.

:wub:

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Let wel op dat vanaf 2005 dus bij de nieuwe cherokeer, grand cherokee, compass/patriot en de wrangler de trekhaken aangemeld moeten worden in aan het systeem. Dit voor komt rare storing in de verlichting.

Bedoel je in de PCM van de auto zelf?

Kun je dit zelf doen? D.m.v. reset bijvoorbeeld?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 1 month later...
Ik heb een trekhaak op mijn 99 WJ... zonder de bumper te schenden...

Blijkt een origineel Jeep haak te zijn...

heb je info gevraagd voor een originele of was het een universeel merk ?

hallo frans, eerst je tweeter bericht uit 2007 opgevolgd. en nu met trekhaak bezig en kom ik je weer tegen. lijkt erop dat je verstand van jeeps hebt. ik heb dus een gc 2000 en wil een trekhaak , afneembaar. ik heb er een gezien met brede balk waaraan een bal gemonteerd kan worden. net gekeken of er een metalen balk zit maar zie alleen tank en plastik bumber. heb je advies wat ik kan monteren?

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 8 years later...

goedendag. ik lees in dit topic dat een nieuwe trekhaak onder de Jeep Grand Cherokee (2007) aangemeld dient te worden bij "het systeem". Kan iemand ook aangeven hoe dit aanmelden in zijn werk gaat. Ik heb mijn 2007 laten voorzien van een trekhaak. Nu heb ik wat wazige problemen met de dashboard en navi verlichting. Deze begint zo nu en dan te knipperen/flikkeren. Draai ik de helderheid iets hoger of lager, dan is het voor even voorbij. De garage welke hem ondergebouwd heeft geeft aan geen aanmelding te hebben gedaan bij "het systeem". bvd Jan

 

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op deze discussie...

×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...