Spring naar bijdragen

Arjanw

Forum member
 • Aantal bijdragen

  207
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

 • Days Won

  3

Alles door Arjanw geplaatst

 1. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Goedemiddag allemaal, Hierbij dan maar de start van mijn "kleine" projectje die ik jullie niet wil onthouden. Van beroep ben ik inkoper van grondstoffen voor de productie van levensmiddelen. Het sleutelen aan de XJ is puur een hobby en doe dit met groot plezier. Ik ben een 2 weken geleden begonnen met wat revisies aan de motor omdat er een aardige hoeveelheid koelvloeistof op raadselachtige wijze verdween. De titel van deze topic had ook "Het raadsel van de verdwenen koelvloeistof" kunnen heten... Welnu, ik heb van de werkzaamheden foto's gemaakt en ga deze, vergezeld van commentaar, in dit topic posten. Ik hoop dat jullie begrijpen dat ik geen autotechnicus ben en dus af en toe (lees vaak) amateuristisch over zal komen. Bij voorbaat zeg ik dan ook maar vast "SORRY". B Wat staat er allemaal op het menu? Vervanging van de cilinderkop. (hier begon het allemaal mee) Vervanging van de distributieketting. Vervanging van de achterste krukas keerring. Vervangen kleppendeksel Utlaatspruitstuk voorzien van heatwrap. (zag ik in een post van Math) Schoonmaken van de motorruimte. En wat ik nog allemaal tegenkom. En ik vermoed dat dit nogal wat is want voor alles wat ik los/open maak is wel een reden te bedenken om dit aan te pakken. Wordt vervolgd.
 2. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Hi, Ik ben mijzelf aan het inlezen over de eerste start van een volledige reviseerde motor. En dat blijkt nog wel een aandachtspuntje te zijn volgens de geleerden. Het schijnt dat halverwege de negentiger jaren de toevoeging ZDDP (Zinc dialkyldithiophosphates) uit de meeste olieën is gehaald omdat het bepaalde onderdelen van de moderne auto's beschadigde. Dit verwijderen was mogelijk omdat de moderne lifters (tappets) over de nokkenas heen rolde i.p.v. glijden. De 4.0 heeft glijdende lifters (flat tappets) en heeft dus die toevoeging nodig. Zelf heb ik in alle 4.0 motoren (3 stuks) altijd gewone olie gedaan en geen problemen gehad. Maar olie met ZDDP is zéér belangrijk bij de eerste opstart van een gereviseerde motor met platte lifters. Ook zou de motor gelijk na de start ca. 25 min tussen de 2.000 en 2.500 toeren moeten blijven om voldoende olie te laten circuleren. Zie het filmpje van Myvintageiron7512. Deze man heeft veel motoren gereviseerd en is in mijn beleving een professional op dit gebied. Deze man heeft een uitgesproken mening over de eerste start na een revisie. Graag zou ik jullie mening hierover willen horen. Wat zijn volgens jullie aandachtspunten waar ik zeker rekening mee moet houden?
 3. Arjanw

  Ombouw naar LED of Xenon koplampen

  Niet gedaan, maar wel geïnteresseerd! Setje Led lampen zijn niet eens zo heel duur. Of het ook toegestaan is in de Nederlandse wetgeving heeft mij tot nu toe hiervan weerhouden.
 4. Arjanw

  Hoi

  Hoi, welkom! Ben benieuwd naar jullie avonturen!! Hopelijk ga je hier een blog van maken zodat we jullie kunnen volgen?
 5. Arjanw

  Resurrection of the Mohawk...

  Puik werk, Math! Wanneer denk je klaar te zijn en de weg op te gaan? Of de zandbak in?
 6. Arjanw

  Ab's CJ7

  Kijk, hier kan ik wat mee!! Dankjewel, Ab
 7. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Ja, is zeker een mogelijkheid mits de krukas niet meer te gebruiken is. Maar een stroker kit 4.6 is wel verleidelijk. Maar ja, dan kan ik nog legio andere leuke dingen opnoemen... En zelfs ik kan mijn geld maar 1x uitgeven...
 8. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Goedemorgen, Gisteren het blok, de krukas en de zuigers weggebracht naar een revisiebedrijf. Eerste inspectie wijst uit dat de zuigers en de cilinderwanden behoorlijk hebben geleden. Volgens de monteur een gevolg van lange tijd rijden op LPG. (hogere verbrandingstemperatuur t.o.v. benzine) Blok wordt gewassen en hoogstwaarschijnlijk opgeboord. We zullen het zien.. De krukas vertoonde ook wat slijtsporen en wordt na het wassen gemeten en eventueel geslepen. Gezien de drukte zal het allemaal wel zo'n 4 tot 6 weken duren voordat ik het terug heb. Dit geeft mij mooi de tijd om te beginnen met de vooras en de motorruimte. De vooras wil ik eerst netjes maken en controleren op slijtage en daarna terug plaatsen. Mochten jullie ideeën of tips hebben wat te doen met de vooras dan hoor/zie ik dat ik graag.
 9. Arjanw

  Ab's CJ7

  Knap werk Ab! Paar vragen: Hoe heb je dat blok zo mooi schoon gekregen? Welke stappen heb je genomen om het blok te spuiten? (waarmee wassen, hoe vetvrij maken, welke primer en hoeveel lagen, welke verf, enz..) Binnenkort sta ik voor dezelfde klussen en het wordt wat makkelijker als ik het wiel niet nog een keer hoef uit te vinden.. Alvast bedankt!
 10. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  De cilinderkop is kaal aangeschaft en daarna de kleppen en dergelijke los erbij gekocht. Om achteraf problemen te voorkomen ga ik de kleppen gewoon in de zittingen slijpen. Bedankt Arcblizz!
 11. Arjanw

  Lekkage dak

  Wat een verhaal! Echt vervelend voor jullie!
 12. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Wellicht hebben jullie een antwoord op een vraag waarop ik niet zo 123 een antwoord op vind. Ik heb een nieuwe cilinderkop en ook alles nieuw wat betreft de kleppen, veren, tuimelaars en dergelijke. Is het dan nodig om de kleppen nog in te slijpen? Ik zou haast denken van wel om de kleppen "dedicated" te maken met de cilinderkop maar zeker weten doe ik het niet. Wie weet het?
 13. Arjanw

  Even voorstellen

  Welkom Rob, voor dat achterstallige onderhoud ga je op dit forum genoeg info vinden. Zo niet, kun je het altijd vragen..
 14. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Distributeur is er inmiddels uit. Volgorde: Cilinder 1 op TDC (Top Dead Center) middels het exact tegenover elkaar zetten van de markeringen op de tandwielen van de distributieketting. Distributeur verwijderen en een tandenstoker in het gaatje om ervoor te zorgen dat de stand niet veranderd. Bij de installatie wederom cilinder 1 op TDC en de distributeur monteren. Ondertussen het hele blok leeg gehaald wat eigenlijk heel eenvoudig is. Op de zuigers staan geen cijfers die de volgorde aangeven. Ik weet nog niet of deze weer gebruikt gaan worden maar voor de zekerheid toch maar met een centerpons een identificatie op het vlakje aan het eind van de zuigerstang gemaakt. 1 stip = cilinder 1, 2 stipjes cilinder 2 enz. Hier een paar foto"s Alles gaat naar een revisiebedrijf met een "wasmachine". Onderdelen worden nader bekeken op slijtage en of deze hergebruikt kunnen worden. Vriespluggen eruit: Hierbij een close-up foto van de krukaslagers, deze zien er eigenlijk helemaal niet slecht uit. Maar ze worden toch vervangen. Nu ik niet verder kan met het blok ga ik vast de nieuwe kleppen inslijpen en monteren in de nieuwe cilinderkop. Ook de vooras wil ik inspecteren en fatsoeneren. De motorruimte is nu ook toegankelijk voor een fikse schoonmaakbeurt.
 15. Voor als iemand met groot licht achter je rijdt...
 16. Arjanw

  Automatische Antenne Xj 2001

  Dag Kapitein, Het is mij niet gelukt om de originele draden in de auto te gebruiken. Dit werkte niet! Ik heb vanaf de radio nieuwe draden getrokken en zo aangesloten. Dit werkt nu prima.
 17. Arjanw

  Wil me even voorstellen...

  Hoi Ad, met zo'n vette bak ben je zeker welkom op dit mooie forum..
 18. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Voordat de nokkenas eruit kan zal eerst de distributeur eruit gehaald moeten worden. Wat is hiervoor de beste methode?
 19. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Oké, bedankt voor het zoeken.
 20. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Thanks Math!!
 21. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Ah, dat zou heel mooi zijn. De maat is 5/16"-18 met een lengte van ca. 10cm. Ik zou er dan 4 nodig hebben.
 22. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Deze zijn toch te kort of begrijp ik je verkeerd?
 23. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Goedenavond, Hopelijk hebben jullie allemaal een fijn weekend? De mijne kan niet meer stuk want ik heb de motor eruit!! Ging redelijk eenvoudig enkel de torx E12 bouten die de transmissie verbinden met de motor waren behoorlijk lastig. Maar mijn zoon heeft even geholpen en toen is het gelukt. Zoals je kan zien op de meest rechtse foto dat de vriesplug en een andere plug onlangs vervangen is. Nu wilde ik de motor op de standaard bevestigen echter kwam ik er achter dat dit met Engelse bouten gedaan moet worden? Zijn dit UNC bouten en dan toevallig 5/16? Kan je dit ook anders oplossen? In de transmissie is nu ook de koppel omvormer zichtbaar. Ik zag ergens in een filmpje dat je deze er beter af kan halen i.v.m. het gewicht waardoor de pakking erachter kan gaan lekken?
 24. En nog bescheiden ook!!!
 25. Weet ie toch maar weer, hé die Ab!!
×