Jump to content

Arjanw

Forum member
 • Content count

  251
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Arjanw

 1. Goedemiddag allemaal, Hierbij dan maar de start van mijn "kleine" projectje die ik jullie niet wil onthouden. Van beroep ben ik inkoper van grondstoffen voor de productie van levensmiddelen. Het sleutelen aan de XJ is puur een hobby en doe dit met groot plezier. Ik ben een 2 weken geleden begonnen met wat revisies aan de motor omdat er een aardige hoeveelheid koelvloeistof op raadselachtige wijze verdween. De titel van deze topic had ook "Het raadsel van de verdwenen koelvloeistof" kunnen heten... Welnu, ik heb van de werkzaamheden foto's gemaakt en ga deze, vergezeld van commentaar, in dit topic posten. Ik hoop dat jullie begrijpen dat ik geen autotechnicus ben en dus af en toe (lees vaak) amateuristisch over zal komen. Bij voorbaat zeg ik dan ook maar vast "SORRY". B Wat staat er allemaal op het menu? Vervanging van de cilinderkop. (hier begon het allemaal mee) Vervanging van de distributieketting. Vervanging van de achterste krukas keerring. Vervangen kleppendeksel Utlaatspruitstuk voorzien van heatwrap. (zag ik in een post van Math) Schoonmaken van de motorruimte. En wat ik nog allemaal tegenkom. En ik vermoed dat dit nogal wat is want voor alles wat ik los/open maak is wel een reden te bedenken om dit aan te pakken. Wordt vervolgd.
 2. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Hmmm, je hebt gelijk! Ik spuit ze wel in een andere kleur... Grapje!!
 3. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Zo, ondertussen is er weer een heleboel gebeurd! Hier volgt het verslag van de vorderingen: Na het compleet maken van het onderblok is het tijd geworden dat de cilinderkop er op mag. Eerst moeten de lifters erin. Ik heb een mooie grijper van de technische dienst geleend die hier prima voor geschikt was. Ook hier weer de onderdelen voorzien van voldoende montage olie. Dit ging van een (g)lij(d)end dakje.. Nadat dit klusje klaar was mocht dan eindelijk de cilinderkop erop. Bouten in het welbekende patroon in 3 stappen aangedraaid tot het gewenste aanhaalmoment. Wel even opletten bij bout 11. Deze voorzien van teflon tape daar deze in contact komt met koelwater. Deze bout heeft ook een lager aanhaalmoment dan de overige 11 bouten. Hierna kunnen de Klepstoters? (push rods) erin. Nu is het de beurt aan de tuimelaars. Gemonteerd volgens de instructies in het het FSM en het handboek voor de volledige revisie van een 4.0 blok. Ook maar gelijk de thermostaathuis en waterpomp geplaatst. Wel even wat vloeibare pakking toevoegen op de pakking voor extra afdichting. De rest komt na de inbouw van de motor in de auto anders zit het toch maar in de weg. Ben enorm trots op het resultaat!! Nu inbouwen! Achteraf gezien was het niet moeilijk, gelukkig! Hij zit erin en het plaatsen heeft mij toch zeker 3 uur gekost. Ik was alleen en kwam ogen tekort om te zien of er bij het zakken van de motor niet draden o.i.d. kapot werden getrokken. Steeds 5 cm laten zakken en weer van alle kanten bekijken of het goed ging. Om te voorkomen dat het nieuwe kleppendeksel niet beschadigd werd nog maar even gebruik gemaakt van het oude deksel. Open verbindingen netjes afgeplakt om te voorkomen dat er rotzooi in het blok terecht komt. Tot zover de status met het blok! De verhogingset van Rough Country is inmiddels ook binnen. Omdat de as er toch al onderuit is gelijk maar de draagarmen verwijderd en de nieuwe bovenste al losjes geplaatst. Ook de onderste draagarmen alvast op de RC voorgestelde lengte gezet. Nog wel even uitdokteren van te doen met de smeernippels. Naar boven of naar beneden plaatsen. Gelukkig hoef ik die vraag nu nog niet te beantwoorden. Hebben jullie hier ervaring mee? Bij de set zitten ook nieuwe remkabels. Deze zijn langer dan de standaard. Deze heb ik ook al gemonteerd. Remklauwen zagen er werkelijk niet uit en waren toe aan een revisiebeurt. Dus.. gezandstraald en rood gespoten met VHT Caliper paint. In het volgende verslag hoop ik te kunnen melden dat de XJ weer tot leven is gekomen. Wat zeg je? Of het project dan klaar is? WAT DENK JE ZELF.......?
 4. Arjanw

  set velgen banden voor rdw keuring

  En is de steek van een XJ dan wel hetzelfde?
 5. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Helemaal mee eens!
 6. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Ik ben een gelukkig man!
 7. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  ---------------------PURE POËZIE----------------------
 8. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Toch wel mede dankzij het mogen lenen van de lift en de montagesteun!
 9. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Van het weekend echt stappen kunnen maken. Ik ben begonnen met het blok licht op te schuren en daarna te spuiten. In mijn eerdere berichten hebben jullie gezien dat het blok Chrysler rood is gespoten en dat deze kleur mij niet echt aanstond. Nu denken jullie misschien; "wat maakt de kleur van het blok nu uit?". Mij toch wel want dit is een project waar ik mijn ziel en zaligheid in leg dus dan moet de kleur ook goed zijn. de kleur is nu antraciet. Allereerst de krukaslagers geplaatst in zowel het blok als de kappen. Daarna de krukas er "droog" in gelegd en de kappen erop met daartussen plastigage groen. In stappen aangedraaid tot 80 ft/lbs en er weer afgehaald. Alle 7 zaten tussen de tolerantie. (0,001 en 0.0025 inch) Let op, de krukas mag in geen geval draaien in de droge lagerschalen!! Hierna de krukas weer verwijderd en opgeborgen in plastic. Voor de uiteindelijke montage heb ik de oliekanalen goed uitgeborsteld met een rager en door geblazen met perslucht. Toen waren de nokkenaslagers aan de beurt. Om dit te kunnen doen heb ik speciaal daarvoor geschikt gereedschap geleend van de revisiewerkplaats. Punten van aandacht: oliegaten in de lagers moeten precies op het oliekanaal in het blok staan. Lagers moeten er recht in. Blok zit met een band vast op 2 schragen. Ook even de nokkenas geplaatst om te testen of deze soepel draait. Daarna de as weer verwijderd om eerst door te gaan met het plaatsen van de zuigers. Het plaatsen van de zuigers is een klus waar je geduld bij moet hebben. Allereerst lagerschalen plaatsen en goed opletten dat deze op de juiste manier erin komen. Zuigerveren op de correcte manier geplaatst dat geen van de openingen bij elkaar zitten. De cilinderwand ingespoten met WD40 en daarna een klein beetje olie op de zuiger. De zuiger in de zuigerklem. Ik heb 2 stukjes krimphoes gebruikt om te voorkomen dat de tapeinden van de zuigerstagen de krukas zouden beschadigen. Natuurlijk ook opletten dat de bewuste cilinder op BDC staat. (Bottom Dead Center) Helemaal naar beneden dus. Dan is de kans het kleinst dat deze beschadigt wordt. En natuurlijk de lagerschalen insmeren met montage olie. Er zijn 6 zuigers maar ik heb de procedure met de klem wel 15x moeten doen omdat er elke keer wel een veer onder de klem uit "ontsnapte". Daarna de onderkant helemaal afgemaakt met de brace. So far so good! Vanavond gaan we verder!
 10. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Dat kan ik niet beoordelen omdat de garantie vervalt als de verpakking open gemaakt is. Het ziet eruit als een hele lichte beschadiging.
 11. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Wat denken jullie? Is dit acceptabel of niet? Zijn de krukaslagers. Dit zit trouwens alleen op de eerste lagerschaal.
 12. Een mogelijkheid: Ook in beeld verkrijgbaar:
 13. Roteert het reservewiel niet mee in de wisseling? Gaan je banden 20% langer mee, toch?
 14. Arjanw

  Reparatie dakhemel XJ

  En om de boel wel bij elkaar te laten passen...
 15. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Bedankt Siert, heb dit wel overlegd met hen en hij vertelde mij dat het goed zetelen van de kleppen bij een nieuwe kop vooral belangrijk is bij de eerste start. Na een 100 km is dichten ze dan optimaal.
 16. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Ff een update! Blok is terug en heb ik thuis nog verder geschuurd. De cilinders zijn 0.0030 inch opgeboord wegens de slechte staat van de wanden. Blok gewassen: Na het goed gedroogd te hebben door langdurig te föhnen alles wat niet gespoten moet worden afgeplakt. Daarna in 3 lagen primer. In de gaten met tapeind oordoppen gepropt: Ik vond Chrysler rood wel een mooie kleur waar ik nu enorm spijt van heb.... En dus weer opnieuw afgeplakt en ik haal vandaag of morgen een nieuwe kleur spuitbus. Antraciet of zo... afplakken uiteraard met de hamer i.p.v. mesje. Met de hamer krijg je het beste resultaat, mits je niet te hard slaat natuurlijk.. Foto's van het resultaat volgen z.s.m. Daarnaast zijn de zuigerveren met nieuwe overmaatse zuigers ook binnen. Na de zuigerveren zorgvuldig gemeten te hebben in de cilinders zijn ze gemonteerd op de zuigers. De maten vielen allemaal tussen de voorgeschreven ruimte van 0.001 en 0.0024. Om een goede eerste start te krijgen wil ik niets aan het toeval overlaten en dus heb ik de brandstof injectoren gereinigd met een cleaner. Hiervoor een kleine stelling gebouwd. De lucht inlaat heb ik gezandstraald en daarna grondig gewassen. Het drogen doen we natuurlijk op de houtkachel. De oliepan vertoonde wat roest en in het kader weggooien is zonde toch maar even geschuurd en gespoten. resultaat mag er zijn. Vandaag kan ik de nieuwe lagers en krukas ophalen en kan het blok geassembleerd worden.
 17. Dat ziet er wel stoer uit, zeg. Van een watje naar een brute bak!!
 18. Arjanw

  even voorstellen

  Welkom en als je van die hele lelijke velgen af wil kan ik ze wel van je overnemen, hoor! 😉
 19. Om ervoor te zorgen dat mijn 4.0 moeiteloos opstart na de revisie wil ik de injectoren reinigen met een cleaner. Ik heb al een verlengstuk gemaakt van de spuitmond naar ingang van een injector. Om de injector aan te sturen ben ik op zoek naar het voltage wat daarvoor nodig is. Is dat 12V?
 20. Arjanw

  Resurrection of the Mohawk...

  Goed bezig Math! Wordt beter dan nieuw!
 21. Hoi, volgens mij zit er in de track bar een bout met een sterkte van 10.9! Ik denk niet dat ze die bij de Hornbach hebben. Het blijft wel je stuurinrichting, hé!
 22. Als je een vermoeden hebt dat er slijtage is dan kun je dit controleren door de speling (max. 12,5mm) in de ketting te controleren. Dit omvat echter wel dat er het eea gedemonteerd moet worden om er überhaupt bij te kunnen. mijn XJ heeft er 320.000 op zitten en nu pas heb ik de ketting en tandwielen vervangen. Die van Ab heeft geloof ik nog meer gelopen. Bij 180.000 zou ik mij nog geen zorgen maken mits er maar geen geratel oid uit de voorkant van je motor komt.
×