Jump to content

Arjanw

Forum member
 • Content count

  287
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

Everything posted by Arjanw

 1. Goedemiddag allemaal, Hierbij dan maar de start van mijn "kleine" projectje die ik jullie niet wil onthouden. Van beroep ben ik inkoper van grondstoffen voor de productie van levensmiddelen. Het sleutelen aan de XJ is puur een hobby en doe dit met groot plezier. Ik ben een 2 weken geleden begonnen met wat revisies aan de motor omdat er een aardige hoeveelheid koelvloeistof op raadselachtige wijze verdween. De titel van deze topic had ook "Het raadsel van de verdwenen koelvloeistof" kunnen heten... Welnu, ik heb van de werkzaamheden foto's gemaakt en ga deze, vergezeld van commentaar, in dit topic posten. Ik hoop dat jullie begrijpen dat ik geen autotechnicus ben en dus af en toe (lees vaak) amateuristisch over zal komen. Bij voorbaat zeg ik dan ook maar vast "SORRY". B Wat staat er allemaal op het menu? Vervanging van de cilinderkop. (hier begon het allemaal mee) Vervanging van de distributieketting. Vervanging van de achterste krukas keerring. Vervangen kleppendeksel Utlaatspruitstuk voorzien van heatwrap. (zag ik in een post van Math) Schoonmaken van de motorruimte. En wat ik nog allemaal tegenkom. En ik vermoed dat dit nogal wat is want voor alles wat ik los/open maak is wel een reden te bedenken om dit aan te pakken. Wordt vervolgd.
 2. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Vanmorgen stond ik om 8 uur op de stoep bij Dynastart in Barneveld waar ik in september 2018 de dynamo heb gekocht. Na de hele situatie uitgelegd te hebben heb ik een nieuwe dynamo meegekregen met de juiste poelie erop. Topservice!
 3. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Ik heb de ribben van de riem geteld en dit zijn er 6. De riem is correct! Maarrrrr, ik zie nu dat ik maar ruimte voor 5 ribben op mijn poelie. Deze poelie wijkt dus af van de andere poelies!! Deze dynamo heb ik nieuw gekocht en heeft het juiste OEM nummer. Ik heb hier zeker 6 maanden mee gereden vóór de revisie... Stefan, je hebt volkomen gelijk. Dat ik dat niet gezien heb... (Stom, stom, stom!! Arcblizz, poelie heeft dus 1 groef te weinig!! Heeft iemand een juiste poelie liggen of waar is deze te koop?
 4. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Hoi Siert, Bedankt voor de tips. Voor de montage van de riem heb ik het FSM gevolgd. De sticker op de luchttunnel in de motorruimte is gesneuveld tijdens het monteren van een nieuwe luchttunnel. De pulleys lopen allemaal soepel op de krukas na dan.. Er ligt allemaal slijpsel van de riem op de dynamo maar deze zit volgens de FSM correct gemonteerd. Of ik zie iets over het hoofd.. Dinsdag staat de afspraak bij Maasbach gepland. Het is eigenlijk mijn eer te na maar ik moet schoorvoetend toegeven dat ik nu kleur moet bekennen en deze uitdaging uit handen moet geven.
 5. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Vandaag de tank terug geplaatst en aangesloten. De motor startte goed dus dat is klaar.. Na de tweede start gaf ik een beetje gas en hup, liep de multiriem er weer af. Nu ligt er wat slijpsel van de riem op de koelribben van de dynamo. ik zag ook dat de riem wat opgekruld in de poelie lag. Net of de riem iets te breed is. Maar vóór de revisie heeft de motor prima gelopen met deze dynamo. Ik ga morgen maar even de dynamo eraf halen om te zien of ik deze misschien verkeerd gemonteerd heb, Kan je deze überhaupt verkeerd monteren?
 6. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Zo, gisteren kreeg ik de brandstofpomp en het ventiel binnen. Ik had de tank er al onderuit gehaald dus vanmiddag begonnen met de klus. De tank zag er niet uit dus even geschuurd. Daarna in de primer en afgemaakt met zwarte verf. Ventiel en de pomp geplaatst. Boutjes vervangen door RVS boutjes en netjes ingesmeerd met koperpasta. De normale kabel vanaf de pomp is niet lang genoeg om voorbij de gastank te komen. Deze heb ik dus verlengd door er een kabel tussen te solderen en netjes met krimphoes te beschermen tegen corrosie. Morgen er weer onder plaatsen en ik ga ervan uit dat de XJ weer normaal zal starten. Zijn er nog bijzonderheden voordat de nieuwe pomp in bedrijf genomen wordt? Is er bv een opstartprocedure?
 7. Even voor mijn beeldvorming, stekker losnemen van sensor op het theromostaathuis?
 8. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Hi Math, Ik heb een LPG boer in Emmeloord gebeld en hij had deze nog liggen. Wordt vandaag opgestuurd en hopelijk morgen monteren. De brandstofpomp komt er ook aan. Afspraak bij Maasbach 4x4 op 19 juni laat ik vooralsnog doorgaan voor het uitlijnen van de XJ. En daarna hopelijk een goed rijdende Jeep. Wordt ook wel tijd na bijna 6mnd sleutelen...
 9. Arjanw

  Resurrection of the Mohawk...

  Top Math, die paar "minors" krijg jij wel opgelost! Gefeliciteerd en chapeau!!
 10. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Op de benzinetank zat een retour die niet goed bevestigd zat. Dit is dus zeker de oorzaak dat ik de tank niet vol kon tanken. Heb ik 1x gedaan en heb zeker 3 weken met een naar benzine meurende XJ rondgereden. Er lekte benzine langs de retour heen naar buiten. Waar zijn deze eigenlijk te koop en hoe zijn deze lekvrij te bevestigen?
 11. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Omdat ik toch niets te doen had heb ik de tank eronder uit gehaald en de brandstofpomp is erg oud. Tijd om deze te vervangen. Ik heb dus niet de opbrengst gecontroleerd want ik had al zo'n vermoeden... Er zat ook veel troep in de tank dus is het zeker goed geweest.
 12. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Hi Siert, De druk blijft na het uitzetten van het contact. De druk zakt na een half uur wel iets maar dit is normaal volgens de FSM. De opbrengst heb ik niet getest. Is dat nog noodzakelijk?
 13. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  De brandstof drukmeter is binnen en ik heb de druk getest. Volgens de FSM moet de druk op 49,2 Psi liggen. Foto 1: eerste keer op contact zodat de brandstofpomp de druk opbouwt. De druk komt niet verder dan 20 Psi. Foto 2: dit is de tweede keer dat ik de brandstofpomp laat draaien. Deze volgt direct na de eerste keer. Er is tussendoor niet gestart. De druk komt nu uit op 35 Psi. Ook dit is niet voldoende. Foto 3: Derde keer op contact. We komen nu niet verder dan 39 Psi. Na het moeizaam starten blijft de druk rond de 40 Psi staan. De FSM geeft aan dat als de druk bij een draaiende motor onder de 44 Psi ligt er een mogelijke knik in de brandstofleiding kan zitten. Als dit niet zo is dan is de brandstofpomp het probleem en moet deze vervangen worden. Wat maken jullie op uit deze waarden?
 14. Echt een goed adres. Wel even aanvinken dat je de invoerrechten gelijk wil afrekenen.
 15. Misschien eens 8-jes draaien op een verlaten parkeerplek en goed luisteren of het geluid uit de diffs komt?
 16. Welkom Trummis. Ik zou graag naar Noorwegen willen maar dat gebrek aan LPG stations weerhoud mij er van om het mooie land te bezoeken met de 4x4. Is er een actueel overzicht beschikbaar waar de LPG stations op te vinden zijn?
 17. https://www.rockauto.com/en/catalog/jeep,1975,cj5,5.0l+304cid+v8,1309474 Misschien hier?
 18. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Als ik het dan goed begrijp heb jij een vermoeden dat de injector simulator storing heeft / kapot is. Hierdoor start de auto dan op LPG ipv benzine? Hoe schakel ik deze simulator uit?
 19. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Hoi Ab, wat is een injector simulator en waar zit deze?
 20. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Nope, geen stekers verwisseld. De opstart ging nl. vlekkeloos en daarna is er niks meer losgehaald. Ik merk wel dat de brandstofdruk wat flauw is als ik het ventiel indruk. Deze wil ik even meten en heb maar een meter gekocht. Nu ik erover nadenk heb ik wel even op LPG gereden om te testen of dit goed ging. Het overschakelen ging prima alleen daarna begon het slecht starten. Heb al de gasinstallatie losgekoppeld maar dit gaf geen verbetering. Er zit ook geen lpg in de leidingen.
 21. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Hi Math, bedankt voor het meedenken. De riem was zeker goed gespannen en de spanner werkt bij mij prima. Achter de poelie van de SB zit al een opvulplaatje en een ring. Beide met een dikte van ca 4 mm. Hier is al aan gesleuteld door mijn voorganger. In mijn beleving kan een riem er ook niet snel aflopen door de groeven en opstaande rand. Ik heb 4 poelies met groeven. krukas-, dynamo-, stuurpomp- en airco poelie. De nieuwe riem is as. woensdag binnen. De riem breng ik op spanning met een ratel totdat deze echt goed strak zit en nog weinig zijdelings kan bewegen. Hi Arcblizz, Jij ook bedankt voor het meedenken. Ik heb voorontsteking tijdens het rijden in de gaten gehouden en deze is variabel. Bij lage toeren zag ik 14gr en bij hogere toeren ging dit omhoog. Ik denk dat de computer dit regelt. Gisteren heb ik het kapje van de ontsteking vervangen door de oude maar dit gaf geen resultaat. Uiteindelijk startte de XJ wel en kreeg ik 2 nieuwe foutcodes te zien, P0205 en P0206. Deze codes geven aan dat verstuiver 5 en 6 een storing hebben. Cylinder Injector Circuit Malfunction. Vervolgens heb ik de weerstand gemeten maar deze lag binnen specs. (14 - 16 Ohm) Ik kan nog de bedrading doormeten om te zien of er een breuk in de kabel zit ergens. Ik wil ook nog de brandstofdruk meten op de rail. De brandstofpomp werkt wel maar ik heb geen idee of dit met voldoende druk is. Vanavond maar weer verder zoeken.
 22. Arjanw

  Arjan's Cherokee XJ bouwjaar 2001

  Hi Math, De vlag hangt nu even halfstok. De multiriem is er tijdens het rijden vanaf gelopen en het lijkt erop dat de poelie van de stuurbekrachtiging niet onder de goede hoek staat. Hoe dit kon gebeuren is mij een raadsel. Ik heb dit allemaal net zo terug gezet als dat het eraf kwam. Daarbij komt nog dat de XJ niet goed wil starten. Aarde aansluitingen, brandstofdruk, gasinstallatie, luchtinlaat enz. al nagelopen maar nog geen oorzaak kunnen vinden. Ik heb Maasbach gesproken en hij zei dat ik de het oude kapje van de distributeur eens terug moet zetten want hij had al meerdere keren meegemaakt dat de aftermarket distributeur start problemen kan geven. Zij hebben het ontzettend druk dus kan pas 19/6 de XJ brengen mocht ik het voor die tijd niet kunnen vinden. Misschien hebben jullie nog tips die ik kan nalopen? De XJ ziet er overigens bruut uit al rijd hij nog als een dweil. Hij moet nl nog uitgelijnd worden. Maar ja, aan er bruut uitzien heb ik niks als hij geen meter vooruit komt. ik hou jullie op de hoogte en hopelijk kunnen jullie mij verder helpen.
 23. Arjanw

  4x prachtige zwarte velgen 16 inch

  Nog te koop?
 24. Splinternieuwe schokbrekers voor Jeep Cherokee, Wrangler TJ en LJ.Skyjacker Black Max series shocks uses foam-cell technology. When the shock heats up the foam-cell compresses to compensate for oil expansion which maintains consistent performance even in most extremely temperatures. This kind of solution also eliminates unnecessary air inside the shocks which allows it to mount in 180 degrees. Thanks to the special high temperature oil shock retains viscosity of oil in all conditions. Black Max series shocks are designed for most demanding users. Finished in phenomenal black color that will make your Jeep Wrangler TJ/LJ look fantastic! Advanced Foam-Cell Technology Vehicle Specific Multi-Stage Valving Increased Fluid Capacity for MAX Heat Dissipation Directional Mounting Construction ensures solid contact between tire and road Twin Tube Construction Chrome Plated Shaft Sintered Iron Piston Black Boot Included Technical Data:Collapsed Length(cm): 37Extended Length(cm): 63 Forumprijs €60,-
 25. Hoi, Wie kan mij vertellen welke maat banden er op een 16" velg kan? Mijn XJ is voorzien van een 4,5" Rough Country lift kit. Vanwege het brandstofverbruik wil ik niet verder gaan dan max. 32". Ik ben dus op zoek naar de Europese maatvoering. Wanneer je gaat omrekenen dan is 285/70/16 een 32" maar 275/75/16 ook. Hoe vind ik nu de juiste band?
×