Spring naar bijdragen

Stern

Forum member
  • Aantal bijdragen

    192
  • Geregistreerd

  • Laatst bezocht

Alles door Stern geplaatst

  1. Wellicht handig of interessant, alle foto's die ik zelf ooit gemaakt heb van mijn Jeepie staan hier:
  2. Helaas, hij moet weg, mijn geliefde maar verwaarloosde Jeep Cherokee 4.0 Limited LPG Grijs kenteken 19-11-1992 247.155 km GEEN APK (Reeds 3 jaar geschorst) Prijs: € 750,- Kort na de APK-keuring, eind 2007 begon de krukasdemper licht te trillen en hoewel dat technisch nog geen probleem was, veroorzaakte dat wel een irritant gepiep van de multiriem. Aangezien ik destijds 's nachts de krant bezorgde bij boerderijen kon ik dat niet hebben dus begon ik aan een reparatie. Ik kreeg dat ding er echter niet af, maar door de demontage van diverse onderdelen en het feit dat ik de auto niet meer nodig had, heb ik hem geschorst met de bedoeling hem later in orde te maken. Dat is er dus nooit van gekomen. Intussen heb ik de moed opgegeven dat ik er ooit wel aan toe ga komen. Eind 2006 heeft de auto groot onderhoud gehad, waarbij o.a. alle vloeistoffen zijn vervangen en met 2" is verhoogd d.m.v. langere schokbrekers, langere heavy-duty spiraalveren voor en een add-a-leaf achter. Ook zijn de velgen vervangen door bredere exemplaren en voorzien van Bridgestone Dueler A/T banden in de maat 235/75R15. Ongeveer een jaar later en zo'n 15.000 km verder is de auto dus weggezet. Behalve de krukasdemper (een nieuwe krijg je er bij) moeten er ook een nieuwe accu en luchtfiter in en ontbreken er enkele onderdelen van de LPG-installatie die een "vriend" geleend heeft, maar nooit terugbezorgd. Het gaat in ieder geval om de mixer, maar misschien horen daar nog aansluitingen en/of slangen aan te zitten. Ook heb ik problemen gehad met de lichtschakelaar, maar ben de kluts kwijtgeraakt, waardoor ik nu vier schakelaars heb, waarvan er twee zeker defect en beide anderen goed zouden moeten zijn. Alleen heb ik geen idee meer welke . . . . De voorbumper ligt (samen met wat andere onderdelen en een bull-bar) achterin en is gewoon in orde. Vanmiddag heb ik de wagen afgestoft en gewassen, zodat hij er tenminste weer een beetje toonbaar uitziet Ik werd eigenlijk weer helemaal verliefd, maar mijn vriendin is nogal jaloers, dus liefhebbers mogen zich melden! (Ik heb meer foto's, maar krijg ze niet toegevoegd)
  3. Zou het niet uit de bak i.c.m. speling in de overbrenging (kruisjes e.d.) kunnen komen?
  4. Sorry, ik ben een sukkel! De Laro heeft 5-gaats velgen, ik was in de war met m'n Iveco bus. Daar zoek ik ook nog een setje voor en die zijn wel 6-gaats al gaan deze niet passen. Ik was ook niet van plan om me al te gemakkelijk weg te laten kijken hoor! Ik heb ook nog steeds een Cherokee, ook al is die al een tijd geschorst . . . .
  5. Geen probleem, het is alleen handig te weten waar je ernaast had getypt Ehm, op het risico af direct gebanned te worden van dit forum, maar zouden die velgen passen op een Landrover Discovery I? Als je de steek weet van deze velgen kan ik het natuurlijk zelf nagaan. Mocht dat namelijk lukken, dan heb ik wel belangstelling.
  6. Waar komen die velgen vanaf cq waar passen ze op? En zijn die banden nu 31" of 32"?
  7. Nu zijn zomerbanden met dit weer inderdaad stugger dan normaal, maar of de achterkant daardoor gaat hobbelen? En waarom de voorkant dan niet? Ik kan me tenminste niet voorstellen dat iemand alleen op de vooras winterbanden zou leggen . . . . Wellicht zit er (bevroren) vocht tussen de bladveren waardoor die niet meteen soepel doorveren? (Aangenomen tenminste dat een Cherokee van 2000 ook nog bladveren heeft)
  8. Stern

    Jeep XJ 4.0i ARB

    Prachtige auto Schitterende foto's ook . . . . Wel een hoop geld
  9. Hallo Wim, Bedankt voor je schema, maar ik heb wat moeite om zo'n ding te lezen Niet alleen omdat hij ondersteboven staat en ehm, niet heel scherp is . . . . maar ik zou niet weten waar ik hier de lichtschakelaar moet zoeken, laat staan vinden! Als je me dat kunt vertellen, dan kan ik bekijken of ik er verder mee kom. Groeten, Elmar
  10. Hallo Boris, Bedankt voor je reactie en de duidelijke foto's! Voorzover ik na heb kunnen gaan heb ik nergens meer kortsluiting, maar toch zijn er reeds drie van die onderste schakelaars gefrituurd, waarvan twee nieuwe. Degene met potmeter maakt wel een aanzienlijk degelijker indruk . . . . Wat gebeurt er als ik de behuizing deels wegslijp, zodat de stekker wel past? Krijgt de PCM dan te veel, of te weinig stroom? En waarvan zijn die twee extra contactjes? Voordat de auto stil kwam te staan, had ik een blok met drie losse wipschakelaars uit m'n dashboard hangen (dashboard + stads- + achterlichten / dimlichten voor / groot licht) per groep apart gezekerd en dat ging prima, maar dat zag er niet uit. Juist omdat dit goed ging, denk ik dat de oorzaak van de problemen van toen is opgelost. Ik had destijds met veel proberen van ieder contact uitgezocht waar het voor diende, maar dat briefje ben ik dus kwijt. Het wel of niet dimmen van de dashboardverlichting zal me een zorg zijn, maar ik wil wel zeker weten dat er niet opnieuw iets kapot gaat als ik deze schakelaar gebruik. Vandaar mijn vraag: weet iemand de pinbezetting? Ik kan op dit moment niet opnieuw zelf alles uitzoeken, omdat er nog meer open ligt en de accu niet aangesloten kan worden.
  11. Hallo allemaal, Zo'n twee jaar geleden was ik regelmatig op dit forum te vinden, toen wilde ik iets vervangen, heb de boel wel uit elkaar gekregen, maar vervolgens hield het op. Nu heb ik besloten dat de Jeep toch weer in actieve dienst moet. Het eerste probleem dat ik daarbij tegenkom is de lichtschakelaar. Inmiddels het vierde exemplaar, ditmaal afkomstig van de dealer. Twee jaar geleden gekocht en vandaag ontdekt dat ik de verkeerde heb. Degene die ik hebben moet heeft zo'n gammel dun metalen plaatje voor het dimmen van de dashboardverlichting, terwijl dit type een potmeter heeft in een dikke keramische schijf en bedoeld is voor Cherokee's tot '91. Een ander verschil is dat er twee contactjes ontbreken en de behuizing daar doorloopt, waardoor de stekker niet past. Nu overweeg ik om het uitstekende stukje behuizing weg te slijpen en toch deze stekker te gaan gebruiken, maar dan moet ik wel zeker weten waar alle aansluitpinnen van zijn. Heeft iemand daar een overzichtje van? Liefst van beide typen . . . . Bij voorbaat mijn hartelijke dank!
  12. Bedankt weer voor jullie reacties en tips! De termen vliegwiel en poelie gebruikte ik door elkaar omdat ik me niet bewust was/ben dat dit verschillende dingen zijn. Ik zal proberen het verschil te ontdekken en het voortaan beter te doen Mijn buurman beschikt helaas niet over een geschikte poelietrekker en ook een geschikt stuk ijzer was ver te zoeken om maar te zwijgen van tapjes met Engelse draad . . . . Ik neem hierbij dan ook terug dat ik niet slecht in mijn gereedschap zit; ik mis vaak precies de dingen die ik nodig heb Ik hou me dan ook van harte aanbevolen Glenn! Ik probeer vanmiddag wel even contact met je op te nemen!
  13. @ Jeepertje Geert, bedankt voor je opmerking over het bi-metaaltje! Nu begrijp ik niet alleen waarom het niet werkte zoals ìk dacht dat het zou moeten werken, maar ook hoe het werkt als het werkt zoals het wel zou moeten werken. Sorry, het is laat . . . . Of ik de waterpomp moet vervangen weet ik nog niet. Het voelt niet echt aan als speling "van het verkeerde soort". Of moet dat vliegwiel net zo strak gefixeerd zijn als de overige poelies? Wat ik bedoel is dat ik door aan de ene kant van het vliegwiel te trekken en aan de andere kant te duwen, het vliegwiel (inclusief as) een heel klein beetje kan bewegen (buigen), terwijl dat met de andere nagenoeg onmogelijk is. @ Glenn, jouw verhaal had ik inmiddels gevonden! Inderdaad nagenoeg hetzelfde probleem, alleen weet ik niet of ik dezelfde oplossing ter beschikking heb. Ik zit niet slecht in m'n gereedschap, maar poelietrekkers zitten daar toch nog niet bij. Straks maar eens even de buurman lastig vallen Ik heb even heel kort de motor gestart en een klein stukje gefilmd. Je kunt wel zien hoe erg het ding slingert, ook al slingert de camera lekker mee . . . . besmettingsgevaar? Een prachthobby! Ik maak telkens foto's met de bedoeling om er zo'n mooi project-topic van te maken, maar uiteindelijk komt er van zo'n topic maar weinig terecht
  14. Aha, daarom kreeg ik natuurlijk ook gewoon antwoord op al mijn vragen! Het was alleen handiger geweest als ik dit topic eerder had gezien, dat had veel vragen gescheeld
  15. Derde poging: Al twee keer een heel verhaal getypt, dat verdween bij het invoegen van de foto's . . . . Nu dus eerst de foto's geplaatst Aan de demper kan ik niets bijzonders zien, het ietwat rafelige randje is rubberachtig en dat lijkt zo te horen. Hij zit ook muurvast op de krukas en als ik deze ronddraai hoor ik geen vreemde geluiden. Vooralsnog ga ik er dus vanuit dat hier geen problemen zijn. Wel is het me opgevallen dat de fan niet gefixeerd op de as zat, vandaar dat ik die gedemonteerd heb. Toen zag ik dat er een veer op zit die waarschijnlijk al te abrupte schokken hoort te dempen (?) maar volgens mij werkt dat niet meer. Toch zit de fan wel mooi op de as en verwacht ik niet dat deze verantwoordelijk is voor de herrie van vanochtend. Maar wat dan wel? Ook de andere poelies zitten gewoon goed, alleen die van de waterpomp kan ik ietsje bewegen . . . . Nog iemand een idee?
  16. Tsja, dat kan natuurlijk ook nog. Dat heb ik vanmorgen niet kunnen controleren, maar dat zal ik vanmiddag zeker even doen! Bedankt voor de tip!
  17. Hallo, Vanmorgen vond ik dat het geluid van het blok toch wel erg luid en rammelend klonk. Voor de zekerheid het oliepeil gecontroleerd, maar dat was in orde. Tijdens de rit bleef het geluid echter toenemen en een nieuwe blik onder de kap maakte me duidelijk dat er een "slag" zat in het onderste wiel waar de multiriem omheen loopt. Dat blijkt de "crankshaft vibration damper" te zijn . . . . Mede gezien de geluiden ben ik bang dat de krukaslagers om zeep zijn. Of zijn er nog meer mogelijkheden? In ieder geval durf ik nu niet meer te rijden, maar heb de auto eigenlijk dagelijks nodig. Iemand ideeën?
  18. Kan vast wel, maar die constructie zal zelf ook wel wat wegen dan. Persoonlijk zou ik daar niet mee willen rijden; je hoeft je dan zeker niet af te vragen hoe een "elandproef" afloopt. Al had je dat zelf hopelijk ook al wel bedacht. Ik vrees alleen dat ook een "gewone" bocht dan al een heel avontuur wordt . . . . Misschien heb ik wel een alternatief! Al zou het ongetwijfeld ook een aantal praktische bezwaren hebben: neem je wielen nog een paar maten groter en hang dat plaatmateriaal ònder je auto! Dan heb je het zwaartepunt iig lekker laag
  19. Op het kenteken van mijn '92er XJ staat ook geen max. aanhangergewicht vermeld, maar op het typeplaatje van de trekhaak (Brink) staat 2500 kg. Dat zal toch wel voldoende zijn? Behalve dan dat ik met uitsluitend een B-rijbewijs geen aanhanger mag trekken die een maximaal toelaatbaar gewicht heeft dan 1656 kg
  20. Voor een Peuzjo vind ik dat overdekte privé-terrastafeltje nog wel aardig . . . .
×
×
  • Nieuwe aanmaken...